GfK: Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano na pragu rujna

GfK-ov indeks očekivanja potrošača za rujan, temeljen na anketi provedenoj među približno 2.000 Nijemaca, smanjio se za 0,9 bodova u odnosu na blago revidiranu vrijednost u kolovozu, na minus 25,5 bodova, pri čemu pozitivne vrijednosti signaliziraju rast osobne potrošnje na godišnjoj razini, a negativne njihov pad

Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano je na pragu rujna, pritisnuto smanjenim očekivanjima u vezi primanja i prigušenom sklonošću potrošnji, pokazalo je istraživanje instituta GfK.

GfK-ov indeks očekivanja potrošača za rujan, temeljen na anketi provedenoj među približno 2.000 Nijemaca, smanjio se za 0,9 bodova u odnosu na blago revidiranu vrijednost u kolovozu, na minus 25,5 bodova. Pozitivne vrijednosti signaliziraju rast osobne potrošnje na godišnjoj razini, a negativne njihov pad.

“Sve su manje šanse da bi se raspoloženje potrošača moglo održivo oporaviti prije kraja godine”, rekao je GfK-ov stručnjak za potrošače Ralf Buerkl.

Kontinuirano visoke stope inflacije koče poboljšanje ozračja među potrošačima, rekao je Buerkl.

Budući da će raspoloženje potrošača vjerojatno ostati na niskoj razini u idućim mjesecima, osobna potrošnja neće dati pozitivan doprinos ukupnom gospodarskom razvoju u ovoj godini i prije će predstavljati uteg izgledima za rast u Njemačkoj, ocijenio je GfK.

Indeks potrošačke klime predviđa kretanje realne osobne potrošnje u idućem mjesecu. Prema GfK-u, promjena indeksa za jedan bod odgovara godišnjoj promjeni osobne potrošnje za 0,1 posto.

Indeks koji mjeri “spremnost na kupnju” predstavlja razliku između pozitivnih i negativnih odgovora na pitanje: “Mislite li da je sada dobro vrijeme za kupnju velikih artikala?”

Podindeks očekivanja primanja odražava očekivanja o kretanju financija kućanstava u idućih godinu dana. Istraživanje mjeri i procjenu ispitanika o općoj ekonomskoj situaciji u idućih 12 mjeseci, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFrancuzi smanjuju nabavu osnovnih potrepština
Sljedeći članakBDP: Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto