Godišnja dobit Konzuma porasla 3,8 posto

konzum-ftd-trgovinaKonzum je u 2009. godini ostvario 341,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu, vidljivo je iz nerevidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Kako pojašnjava u izvješću, to je rezultat “realnog snižavanja operativnih troškova poslovanja kroz optimalizaciju i modernizaciju poslovnih procesa, investiranja u povećanje prodajnih kapaciteta, poboljšanje kvalitete usluga, te velikih radnih ulaganja Uprave, managementa i svih zaposlenika”.

Unatoč vrlo složenoj situaciji na tržištu maloprodaje, Konzum je zabilježio i porast tržišnog udjela s 24,3 posto u 2008. na 25,8 posto u 2009. Također, ostvario je promet u maloprodaji od 10,1 milijarde kuna, što je u usporedbi s prethodnom godinom rast od 1,7 posto. U segmentu veleprodaje, ostvareni promet od 3,7 milijardi kuna pak nije zabilježio rast, pretežito zbog nelikvidnosti i smanjene potražnje malih privatnih trgovaca i subjekata iz turističke djelatnosti. Poslovni prihodi iznosili su 12,58 milijardi kuna, što predstavlja pad od oko 1 posto.

Omjer između maloprodaje i veleprodaje nije se u promatranom razdoblju bitno promijenio, pa maloprodaja i dalje predstavlja 73 posto, a veleprodaja 27 posto ukupne prodaje, navodi se u izvješću.

Na kraju godine Konzum je imao 11.754 zaposlenika, a kako se ističe, tijekom godine zabilježen je i rast plaća, tako da je prosječna bruto plaća po zaposleniku porasla za 3,1 posto, a prosjećna neto plaća po zaposleniku za 2,8 posto. (pd)

Prethodni članakGodišnja dobit Belja 63,97 milijuna kuna
Sljedeći članakGubitak Podravke 288,1 milijun kuna