Gordana Picek: U DM-u zaposlenici su uistinu na prvom mjestu

gordana-picek-ftdTvrtka dm-Drogerie Markt u Hrvatskoj ima 121 prodavaonicu i 1057 zaposlenih. Osim po kvaliteti proizvoda i uspješnom poslovanju, dm je postao poznat i po vrlo visokim plaćama svojih prodavača, dvostruko većim nego kod drugih poslodavaca, te posebnom, u Hrvatskoj rijetko viđenom odnosu prema zaposlenima. Zbog toga je u nedavnoj anketi portala MojPosao.net proglašen najpoželjnijim poslodavcem u Hrvatskoj.

Poznati ste i kao poslodavac koji zapošljava osobe s invaliditetom te potiče različite humanitarne akcije. Istodobno stalno bilježite rast prodaje, u ovoj krizi uređujete nove prostore i zapošljavate nove ljude. U čemu je tajna?
– U stvarnom interesu za ljude, za njihove potrebe, u oblikovanju sustava školovanja te poticanju svakog zaposlenog da vlastitim snagama i doprinosom participira u uspjehu poduzeća. Te nas temeljne odrednice razlikuju od drugih poslodavaca.

Kakav vam je sustav motivacije?
– Između ostalog, zaposlenicima omogućavamo interno napredovanje. Oni mogu na visoke pozicije, pa tako i do pozicija u Upravi, doći putem internog napredovanja. Nadalje, u internom glasilu upućujemo javna priznanja i pohvale, a nagrađujemo i prodavaonice koje su ostvarile najbolje rezultate te prodavače u kvizu znanja. Četiri puta godišnje zaposlenicima darujemo kvalitetne proizvode vlastite marke, a svakoj rođenoj bebi naših zaposlenika darujemo bon u vrijednosti od 3000 kuna. Organiziramo i obiteljski dan na koji su pozvani svi naši djelatnici i članovi njihovih obitelji, a nagrađujemo i najbolje maske na fašničkom slavlju koje se tradicionalno održava svake godine, za sve djelatnike prodavaonica.

Isplaćujete i dodatne plaće?

– Iako je krizna godina, uz redovnu plaću nastavili smo sa 13. i 14. isplatom stimulirati svoje zaposlenike. Zaposlenima također osiguravamo redovite stomatološke i opće sistematske preglede te subvencioniramo tople obroke i drugo.

Zapošljavate i osobe s invaliditetom.
– Kao tvrtka koja svoj uspjeh ne mjeri isključivo rastom prihoda nego u prvom redu kvalitetom odnosa prema ljudima, bilo da su zaposlenici ili kupci, dm godinama nastoji i na području brige za osobe s invaliditetom dati potreban i značajan doprinos. Najvrjednije što osobama s posebnim potrebama možemo dati jest posao jer se čovjek i kroz posao realizira kao vrijedan član društva. Smatramo da tako dajemo i dobar primjer svim ostalim sudionicima na tržištu. Od 2002. godine surađujemo s Udrugom za inkluziju i od tada redovno zapošljavamo osobe s invaliditetom, i to na poslovima koji odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima.

Danas se vrlo malo ulaže u edukaciju radnika. Kakva je situacija kod vas?
– Kontinuirano ulažemo u edukaciju zaposlenika kroz specijalizirane seminare kao što je npr. eko seminar na imanju Željka Mavrovića. Cilj tog seminara je da djelatnici nauče što kompetentnije odgovarati na pitanja kupaca u području zdrave hrane. Osim toga, naši zaposlenici sudjeluju i na različitim seminarima, radionicama i školovanju iz područja kao što su umijeće vođenja, motivacija tima, razvijanje vještina za timski rad i slično. Radionice se zasnivaju primarno na iskustvenom učenju i omogućuju svim sudionicima da kroz rad na sebi rade i na unaprjeđenju poslovanja. Radionice također pružaju mogućnost aktivne diskusije o aktualnim temama, kao i mogućnost razmjene informacija uvažavajući pritom mišljenje svakog sudionika. Pored navedenih soft skills radionica, organiziramo i stručne edukacije kao što su seminar o ekološkoj poljoprivredi, radionice s područja informatike, logistike, kontrolinga…

Kolike su točno plaće vaših prodavačica?
– Najveći udio zaposlenih čine radnici u prodavaonicama čija neto prosječna plaća iznosi 7326 kuna, dok 13. i 14. isplatom dodatno stimuliramo zaposlenike. Iznimno dobrom racionalizacijom i organizacijom poslovanja u svim resorima unutar tvrtke i korektnim odnosom prema dobavljačima osigurali smo pretpostavke za današnje plaće koje su bitno drukčije nego kod ostalih maloprodajnih lanaca.

Kako pronalazite nove radnike?
– Svakodnevno primamo dvadesetak molbi za posao, koje se unutar odjela analiziraju i klasificiraju te se na njih odgovara u najkraćem mogućem roku. Kada se javi potreba za novim radnim mjestom, otvaramo prvo interni natječaj koji omogućava zaposlenima napredak i promjenu radnog mjesta unutar tvrtke. Ako se na internom natječaju ne pronađe nitko tko zadovoljava kriterije natječaja, razmatraju se pristigle zamolbe u arhivu. Javni natječaj objavljujemo samo ako ne pronađemo zaposlenika koji odgovara traženom profilu. Surađujemo i s trgovačkim školama – učenici kod nas odrađuju stručnu praksu i tako ih pripremamo za budućnost, a najbolje nakon završetka škole zapošljavamo.

Pokrećete i različite kampanje kojima skrećete pozornost na različite društvene probleme.
– Da, marketinškim aktivnostima nastojimo skrenuti pozornost javnosti na aktualne probleme u društvu. Naša poznata kampanja Prekrižimo rak vrata maternice već je drugi put dobila ugledno priznanje Europskog parlamenta, prestižnu nagradu Biser mudrosti za najučinkovitiju i najsveobuhvatniju kampanju u Europi u promicanju prevencije raka vrata maternice. Prošlu poslovnu godinu obilježile su dvije velike kampanje u kojima smo uspjeli osigurati više od milijun kuna za otvaranje Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka i 556.000 kuna za otvaranje Centra za liječenje poremećaja u prehrani. Uvijek tražimo načine kako da pomognemo u onim područjima koja nisu dovoljno poticana ili kojima iz brojnih razloga drugi ne pomažu. Nije jednostavno izabrati kome pomoći, ali je na koncu najvažnije da motivirajući svoje zaposlenike i poslovne partnere te senzibilizirajući javnost – činimo dobro.

Kakvi su vam planovi za ovu godinu?
– Namjera nam je i dalje ostati lider u području drogerije i istom dinamikom širiti poslovanje kao što smo to činili do sada. Planovi se ponajprije temelje na otvaranju novih prodavaonica, dodatnog distributivnog centra, zapošljavanju novih djelatnika i podršci u susjednim zemljama. Dogodit će se i kvalitativna i kvantitativna ekspanzija – proširivat ćemo postojeće lokacije, nuditi više artikala, koncentrirati se na biološki uzgojenu hranu, kozmetiku i biosredstva za čišćenje. Ove poslovne godine planiramo otvoriti još dvadesetak prodavaonica. Mi smo lider na tržištu, a kao takvi i sljedeće ćemo godine postavljati nove standarde. Nažalost, bude li kriza još gora, logično je da ćemo to osjetiti, ali se ne bojimo i vjerujemo da ćemo zajedno s našim kupcima pronaći način kako je najbezbolnije prebroditi. (Jasminka Filipas, privredni.hr)

Prethodni članakRadnicima Belja dionice po 30 kuna
Sljedeći članakGavrilović će izbaciti Todorića s popisa dobavljača mesa McDonald’sa Hrvatska?