Gubitak Podravke 281,2 mil. kuna

podravka-ftd1Veliki gubitak rezultat je uračunavanja jednokratnih negativnih stavki – 267,6 milijuna kuna koje proizlaze iz radnji koje su predmet istrage te 68,4 milijuna kuna koje proizlaze iz redovnog poslovanja

Prema privremenim konsolidiranim i nerevidiranim financijskim izvješćima koprivnička Podravka je 2009. godinu koja će ostati zapamćena po “Aferi Spice” završila s gubitkom od 281,2 milijuna kuna. Prema pojašnjenjima Podravkine Uprave, rezultati Grupe Podravka pod snažnim su utjecajem negativnih jednokratnih stavki – 267,7 milijuna kuna proizlazi iz radnji koje su predmet istrage, a 68,4 milijuna iz redovnog poslovanja.

“Korigirana neto dobit za spomenute negativne jednokratne stavke, odnosno neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 55,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 35 posto na usporedivi prikaz neto dobiti iz 2008.. Operativna dobit iz redovnog poslovanja iznosi 170,4 milijuna kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na operativnu dobit 2008.”, navodi se u objašnjenjima.

Ukupni prihod Podravke lani je iznosio 3,86 milijardi kuna, što je oko 3 posto manje nego u 2008. Prihodi od prodaje lani su dosegli 3,58 milijardi kuna što je 2 posto niže negoli godinu prije.

Prodaja na hrvatskom tržištu lani je smanjena 4 posto, na 1,86 milijarde kuna. Na domaćem tržištu rast bilježi prodaja proizvoda od rajčice i dječja hrana, te mesni program, dok je prodaja lijekova smanjena 2 posto, na što je utjecao pad cijena lijekova.

Prodaja na inozemnim tržištima lani je bila vrijedna 1,71 milijardu kuna, što je 5,9 milijuna više nego u 2008. Inozemna tržišta, posebno ona u srednjoj Europi bila su pod utjecajem negativnih tečajnih razlika koje su umanjile prihode Podravke za oko 40 milijuna kuna, stoji u izvješću. Najveći rast prodaje ostvaren je u BiH (15 posto), Slovenije (11 posto) i Austrije (17 posto), te u SAD (14 posto).
Krajem prošle godine dugoročne obveze Podravke iznosile su 854 milijuna kuna, a kratkoročne 1,38 milijardi kuna. Ukupna zaduženost grupe Podravka lani je umanjena za 180,5 milijuna kuna.

Planom poslovanja za 2010. predviđen je nastavak racionalizacije troškova što bi trebalo osigurati rast profitabilnosti.

Planirana operativna marža ove će se godine kretati oko 6 posto čemu će doprinijeti rast profitabilnosti SPP Prehrane i pića, ali i oporavak profitnih marži SPP Farmaceutika pod utjecajem konsolidacije Farmavite d.o.o., te njene strukture prodaje.

U ovoj se godin planira srast prihoda od oko 2 posto, a posebna pažnja usmjerit će se na smanjenje zaduženosti koja bi do kraja godine trebala pasti za daljnjih 100 milijuna kuna.

Ispravak vrijednosti danih kredita
U financijskim je izvješćima zbog neizvjesnosti naplate izvršen ispravak vrijednosti danih kredita i pripadajućih kamata u iznosu od 160,5 milijuna kuna te je izvršena i rezervacija za dana jamstva u iznosu od 107 milijuna kuna.

Ispravak vrijednosti danih kredita obuhvaća dugoročni kredit SMS d.o.o. u iznosu od 65 milijuna kuna s pripadajućim kamatama, kratkoročne kredite odobrene Fima grupi u iznosu od 79,7 milijuna kuna plus pripadajuće kamate, te kratkoročni kredit odobren društvu Gradec d.o.o u iznosu od 10,7 milijuna kuna.

Svi su navedeni krediti osim dugoročnih kredita SMS-u odobreni i isplaćeni u 2009. godini. U 2009. dano je i jamstvo Fima grupi u iznosu od 107 milijuna kuna te je za isto izvršena rezervacija zbog procjene da će biti realizirano što se i potvrdilo 26. siječnja 2010., navodi se u izvješću.

Iz Podravke dodatno napominju da u financijskim izvješćima nije provedeno umanjenje vrijednosti depozita u iznosu od 6,2 milijuna eura u OTP Bank Nyrt Budapest zbog nedostupnosti dokumentacije koja bi ukazivala na povrativost ili umanjenje tog iznosa.

Iz tog razloga u ovom trenutku s obzirom na neizvjesnost, nije moguće odrediti tretman u financijskim izvješćima te je Uprava odlučila iskazati depozit u nominalnom iznosu a u trenutku primanja odgovarajuće dokumentacije ponovo razmotriti navedenu stavku.

Uprava također napominje da će utjecaj na promjenu sada objavljenih nerevidiranih izvješća imati i ispravak evidentiranja prihoda od prodaje tvornice Umag (2007 godine). (Bankamagazin)

Prethodni članakNovi Mercator na Zavrtnici
Sljedeći članakMercatoru dopušteno preuzimanje Getroa