HAPIH: Europski sustav sigurnosti hrane najrigorozniji i najsigurniji

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić

Često se provodi koordinirani nadzor više inspekcija, gdje se utvrđuju različiti čimbenici sigurnosti hrane, i u slučaju nekih težih rizika ili nesukladnosti hrana se povlači s tržišta

Svjetski je dan sigurnosti hrane. Tim povodom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u Osijeku je organizirala okrugli stol pod nazivom “Sigurnost hrane: spremni na neočekivano”. Nastoji se podignuti svijest o tome da svi imaju svoju ulogu u lancu prehrane.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kojoj je sjedište u Osijeku, u ponedjeljak je na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti organizirala obilježavanju Svjetskog dana sigurnosti hrane.

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić istaknula je kako neočekivane situacije mogu biti uzrokovane geopolitičkim, ekonomskim, društvenim i drugim promjenama, na koje se ne može utjecati.

Bitna međuinstitucionalna suradnja, naročito u kriznim situacijama
Zato je važna međuinstitucionalna suradnja, posebice u kriznim situacijama, kao što su primjerice prošlogodišnja pojava afričke svinjske kuge ili veliki požar plastike u osječkoj tvrtki “Drava international”, kada je važna međusobna komunikacija, jedinstveno djelovanje te pravovremeno dijeljenje informacija s potrošačima, kazala je Sokolić.

Smatra da je situacija glede sigurnosti hrane u Hrvatskoj dobra.

Podatci govore da u svijetu od posljedica trovanja hranom godišnje umre 420 tisuća ljudi, a ti se brojevi uglavnom odnose na tzv. treće zemlje, dok su u Europi to sporadični slučajevi, a u Hrvatskoj nije bilo takvih situacija, rekla je ravnateljica HAPIH-a.

Napominje da osim neočekivanih situacija, ima i onih na koje se može utjecati, i vezane su za aktivnosti samih potrošača.

Sokolić ističe da je u tijeku kampanja Europske agencije za sigurnost hrane, kojoj je cilj educirati potrošače kako bi mogli kritički razmišljati o odlukama koje na dnevnoj bazi donose kada je riječ o hrani.

Naš sustav, koji je dio europskog sustava sigurnosti hrane, je iznimno kvalitetan i naši potrošači mogu biti mirni, ali ih pozivamo da se dodatno educiraju, kako bi sami mogli pridonijeti daljnjem unapređenju toga sustava, poručila je Sokolić.

Hrvatski inspektorat sustavno provodi nadzor hrane životinjskog i neživotinjskog podrijetla

Načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš ističe kako je sigurnost hrane u Hrvatskoj podijeljena među više institucija, pa je stoga vrlo važna njihova međusobna komunikacija na dnevnoj bazi.

Stvari funkcioniraju vrlo dobro, što se vidi po redovitoj objavi informacija Sustava brzog uzbunjivanja za hranu, jer veći broj tih informacija ne znači da jedemo lošiju hranu, nego da sustav sve bolje funkcionira, ocijenio je Kiš.

Načelnik Sektora veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Gordan Jerbić rekao je da Inspektorat sustavno i planski provodi nadzor hrane životinjskog i neživotinjskog podrijetla u Hrvatskoj.

Često se provodi koordinirani nadzor više inspekcija, gdje se utvrđuju različiti čimbenici sigurnosti hrane, i u slučaju nekih težih rizika ili nesukladnosti hrana se povlači s tržišta, istaknuo je Jerbić. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakGenijalce potakni, svijet pomakni
Sljedeći članakAzijske luke najprometnije i u 2023.