Hoće li trgovci stvarno preuzeti na sebe povećanje PDV-a?

trgovina-kolica-proizvodi-midiUsprkos realnom rastu prometa u trgovini na malo u prošloj godini, stope rasta su nestabilne i usporene, tako da se još uvijek ne može govoriti o oporavku tog sektora, navode analitičari Ekonomskog instituta i Banke u analizi Trgovine na malo

Od 1. ožujka opća stopa PDV-a povećava se s 23 na 25 posto, a uvodi se snižena stopa od deset posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode.

Neki su trgovci požurili i promijenili cijene prije 1. ožujka. Mnogi, međutim, tvrde da će na sebe preuzeti dodatno porezno opterećenje pa da građani povećanje neće niti osjetiti.

Dok se čeka reakcija trgovaca, valja napomenuti da je i sektor maloprodaje prošlih godina osjetio posljedice krize. Usprkos realnom rastu prometa u trgovini na malo u prošloj godini, stope rasta su nestabilne i usporene, tako da se još uvijek ne može govoriti o oporavku tog sektora, navode analitičari Ekonomskog instituta i Banke u analizi Trgovine na malo.

Ograničavajući čimbenici oporavka trgovine na malo su usporeno kreditiranje stanovništva, skuplje financiranje, zaduženost kućanstava, stagnacija realnih primanja, nezaposlenost i niska ekonomska očekivanja potrošača u kratkom i srednjem roku, zaključuje se u analizi.

Svjesni slabljenja kupovne moći građana, trgovci su već krenuli u akciju. Konzum tako oglašava “ne čekajte 1. ožujka, mi smo cijene već spustili”, a Kaufland je objavio da cijene neće podizati u prva tri mjeseca porezne reforme. No, sitnim slovima u Kauflandovoj obavijesti piše da to ne vrijedi za svježe meso, voće i povrće te proizvode s unaprijed zadanim cijenama poput cigareta, novina i časopisa, piše Novi list.

Plodine su također najavile da neće povećavati cijene, ali će ih sniziti proizvodima sa smanjenim PDV-om, poput ulja i šećera.

Novi list navodi kako je većina trgovaca podigla cijene početkom godine, od mlijeka i mliječnih proizvoda do drogerijske robe. Trgovci to tumače cijenama koje im diktiraju dobavljači i proizvođači.

U Sektorskim analizama posvećenim prehrambenoj industriji i industriji pića koje objavljuju zajednički časopis Banka i Ekonomski institut Zagreb navodi se da su proizvođačke cijene u sektoru prehrane i pića prošle godine rasle sporije od prosjeka cijena cijele prerađivačke industrije. U prosincu 2011. cijene prehrambenih proizvoda bile su za 5 posto više nego godinu dana ranije, cijene pića bile su veće za 3,5 posto, dok su cijene proizvoda prerađivačke industrije porasle za 5,3 posto.

FAO, UN-ova organizacija za hranu, procjenjuje da cijene hrane u ovoj godini neće drastično rasti kao što je to bio slučaj posljednjih godina, no ne treba očekivati njihov značajniji pad slijedom gospodarskog usporavanja, navodi se u Analizama.

U maloprodaji lani je nominalno porastao promet motornim gorivima, duhanskim proizvodima, pićima, živežnim namirnicama, lijekovima i drugim medicinskim proizvodima, dok je pala prodaja kućne elektronike i bijele tehnike, knjiga i novina. (Bankamagazin)

Prethodni članakZagreb zasićen trgovačkim centrima
Sljedeći članakAZTN odbacio inicijative JTI i BAT-a protiv TDR-a