HPK traži da u naplati tražbina prednost imaju OPG-ovi

Izravno s tvrtkama iz sastava koncerna Agrokora i trgovinama radi oko tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a preko organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više, objavili su u ponedjeljak iz Hrvatske poljoprivredne komore iz koje su od Vlade zatražili da prednost u isplati imaju upravo tražbine malih i srednjih dobavljača Agrokora

HPK je na teško stanje s kojim se suočavaju mali poljoprivredni proizvođači, dobavljači Agrokora upozorio dopisom poslanim premijeru Andreju Plekoviću i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

“Poljoprivrednici diljem Hrvatske ne mogu naplatiti svoje proizvode i potraživanja. Prema našim procjenama, direktno s tvrtkama Agrokora i trgovinama radi oko 1000 obiteljskih gospodarstava, a putem organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više. Hrvatska poljoprivredna komora traži u ime srednjih i malih dobavljača da imaju prioritet tijekom isplate njihovih potraživanja, a nakon njih da se podmire potraživanja većih proizvođača”, navodi se u dopisu koji je potpisao predsjednik HPK Mato Brlošić.

Iz HPK pritom upozoravaju na veliku važnost manjih poljoprivrednih proizvođača za razvoj i održivost ruralnog područja.

Mali dobavljači su najugroženiji, a svaka neisplata tražbina kad je riječ o najvećem otkupljivaču rezultirat će zatvaranjem te dodanim odlaskom stanovništva iz ruralnih krajeva i urušavanjem sela, koja su u teškom stanju, ističe se u dopisu.

“Stoga, ako vam je uistinu stalo do naše domovine i zaustavljanja odlaska ljudi iz ruralnih područja, sada je prilika da se to pokaže na djelu te se prioritetno osigura isplata potraživanja najugroženijima, malim i srednjim dobavljačima”, zaključuje Hrvatska poljoprivredna komora u dopisu poslanom Vladi. (Hina)

Prethodni članakDobavljači koncerna neće moći još dugo sami financirati sustav
Sljedeći članakI Vupiku blokiran žiro račun