HPK: Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za obračun s nepoštenim praksama

Nedavno predložene zakonske izmjene trebale bi osigurati pravedniju raspodjelu vrijednosti u lancu opskrbe hranom

Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno je za obračun s nepoštenim praksama trgovaca, koje su jedan od najozbiljnijih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Europi i Hrvatskoj, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o nepoštenim trgovačkim praksama u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

To potvrđuju i prosvjedi poljoprivrednika u brojnim državama, s kojih se upozorava da u lancu opskrbe od koronakrize svi zarađuju, a najugroženiji su potrošači koji plaćaju skupu hranu i poljoprivrednici koji sve teže proizvode, dok su im cijene i dohodak sve manji, istaknuli su iz HPK.

Naveli su i kako EU članice provode istraživanja kako bi se procijenila djelotvornost mjera koje su do sada poduzele te kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU-a o nepoštenim trgovačkim praksama na razini EU-a, koja će trajati do kraja 2025. godine. U tu evaluaciju uključila se i HPK, koja je na temelju zahtjeva svojih članica, posebice ratara, pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj bolje uredile.

Iz HPK su podsjetili da je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno donio zaključak koji je predložio Odbor za poljoprivredu, uz Izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Tim su zaključkom pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih EU članica u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, posebice onih vezanih uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje.

Temeljem istih trebala bi se pronaći rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom, istaknuli su iz HPK te ponovo upozorili kako na hrvatsko tržište dolaze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz drugih država članica po cijenama nižim od proizvođačkih. Tim se, kako su naveli, stvara nelojalna konkurencija našim proizvodima, a pitanje je i može li se za te proizvode dokazati sljedivost.

U HPK stoga smatraju kako je utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za ulazak u obračun s nepoštenim trgovačkim praksama. Mišljenja su kako je nužno zaštititi domaću proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici smatraju kako je svaki lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika, a to su u Hrvatskoj potrošači i poljoprivrednici, istaknuli su iz HPK. Napominju kako se inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi željela ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom, a povjerljivim postupkom pritužbe htjelo se iz lanca opskrbe hranom izbaciti “faktor straha”, koji imaju poljoprivrednici i proizvođači. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVujčić: Glavni doprinos inflaciji daju usluge
Sljedeći članakBrigada uvrštena među 100 najboljih svjetskih arhitektonskih tvrtki