Hrana i piće u Hrvatskoj na 94 posto europskog prosjeka

Cijene robe za široku potrošnju i usluga u Hrvatskoj su 25 posto niže od prosjeka EU-a, najviše su u Danskoj, a najniže u Makedoniji, objavio je u četvrtak statistički ured EU-a Eurostat.

Eurostat je usporedio cijene oko 2500 proizvoda za široku potrošnju i usluga u 37 europskih zemalja (27 zemalja EU-a, trima kandidatskim zemljama – Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj, trima zemljama EFTA-e – Islandu, Norveškoj i Švicarskoj – te u četirima zapadnobalkanskim zemljama – Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji).

Cijene u zemljama sjeverne i zapadne Europe u pojedinim kategorijama su i do tri puta više nego na istoku i jugu kontinenta.

Cijene u Hrvatskoj su na 75 posto prosjeka EU-a, u Danskoj su 141 posto od prosjeka, a u Makedoniji samo 47 posto.

U kategoriji prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića Hrvatska je na 94 posto prosjeka EU-a, alkoholna pića i cigarete su na 87 posto, a cijene odjeće i obuće iznad su prosjeka EU-a – 118, odnosno 122 posto.

Norveška je uvjerljivo najskuplja među 37 zemalja za četiri navedene skupine proizvoda, a među zemljama članicama prednjači Danska. Te četiri skupine proizvoda najjeftinije su na zapadnom Balkanu.

Cijena energije (struja, plin i ostala goriva), namještaja, kućanskih uređaja te elektroničke robe poput televizora, DVD-a, foto-aparata, računala, pisača, CD-a itd, uvjerljivo je najviša u Danskoj, a najniža u Makedoniji.

Cijene energenata u Hrvatskoj su na 68 posto od prosjeka EU-a, namještaja na 75 posto, kućanskih uređaja na 107 posto, elektroničke robe 103 posto.

Danska je najskuplja i kad su posrijedi cijene sredstava za prijevoz (automobili, motocikli, bicikli). Cijene putničkih prometnih usluga te cijene u ugostiteljstvu i hotelima najviše su u Norveškoj, a troškovi za komunikacije najviši su u Španjolskoj.

U Hrvatskoj su cijene automobila, motora i bicikla na 103 posto od prosjeka EU-a, prometnih usluga na 94 posto, komunikacija na 86 posto, a cijene u restoranima, kafićima i hotelima na 83 posto.

Prethodni članakRonhill slavi 30 godina postojanja
Sljedeći članakMercator: Suvlasnici oko Pivovarne Laško i dalje bez glasačkih prava