Hrana za kućne ljubimce – Kupovne navike : Stabilnost u svakom pogledu

Hranu za pse i mačke u Hrvatskoj kupuje 43% kućanstava, a kategorija bilježi stabilnost u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine.

GfK Panel kućanstava posljednjih 18 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju hrane za pse i mačke u razdoblju studeni 2016. – listopad 2017. u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje.

Podaci GfK Panela kućanstava pokazuju da kućanstva u Hrvatskoj godišnje troše oko 500 milijuna kuna na hranu za pse i mačke. U Hrvatskoj ju kupuje 43% kućanstava, a kategorija bilježi stabilnost u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine.

BRENDOVI I KAUFLAND
Brendovi koji rastu u mačjoj hrani su Cat Menu, Felix, Kitty, Pet Bistro, Max i Pet zone. Brendovi koji rastu u psećoj hrani su Dog Menu, Hobby Dog, Pedigree, Sparky, Friskies, Purina, Max, Reno, Basic Line, Vitakraft, S Budget, Scotty i Bellosan. Kada promatramo trgovce, Kaufland je jedan od trgovaca koji bilježi snažan rast u kategoriji. Ukupno 73% njegova rasta dolazi kroz switching između trgovaca, 15% dolazi od novih kupaca kategorije, 12% rasta generira povećan intenzitet potrošnje kupaca koji nisu uskratili drugim trgovcima nego su naprosto povećali potrošnju u Kauflandu.

Kaufland u kategoriji uzima dio vrijednosti većini konkurenata, a najviše Konzumu, Lidlu i Intersparu. Pritom bilježimo visok indeks afiniteta s Lidlom (173) i Intersparom (210), što ukazuje na natprosječnu razmjenu u kategoriji.

Kako trgovci upravljaju kategorijom na razini privlačenja novih i zadržavanja postojećih kupaca? Interspar, KTC, Müller, Lidl, NTL, Kaufland i Konzum povećavaju broj kupaca kategorije, dok dm, Tommy, Ultra gros i specijalizirane trgovine smanjuju broj kupaca kategorije.

 

Prethodni članakHrana za kućne ljubimce: Rast prodaje, rast promocije
Sljedeći članakFina: Poduzetnici u trgovini na malo u 2016. ostvarili 433 milijuna kuna dobiti