Hrana za kućne ljubimce – Profil potrošača: Vjerna kategorija

ljubimci - pas- macka- profilKućni ljubimci su vjerna bića koja nam daju pozitivnu energiju, no kako bi ju širili moraju se “napuniti” energijom. Hrana je moćan motiv. Stoga pogledajmo kakav je profil nas vlasnika, odnosno kupaca hrane za kućne ljubimce

Kućni ljubimci su nevjerojatna stvorenja. Lojalni su, pružaju bezuvjetnu ljubav, prijateljstvo i zabavu.

Od prije je već poznato da životinje pomažu ljudima u podizanju raspoloženja ili u terapijama kod oporavljanja ili olakšanja kod raznih bolesti.

No, kako bi naši ljubimci mogli širiti svoju pozitivnu energiju, potrebno je da se “napune” energijom.

Stoga ćemo ovdje prikazati dio podataka iz TGI baze koji se odnose na korištenje i kupovinu hrane za kućne ljubimce na tržištu Hrvatske. Kada govorimo o brendovima hrane za kućne ljubimce koje ispitanici najviše upotrebljavaju za svoje kućne ljubimce, u kategoriji hrane za pse na tržištu Hrvatske prva tri mjesta zauzimaju Chappi, Darling te Pedigree.

lead1U kategoriji hrane za mačke na vodećem mjestu je robna marka Whiskas, dok drugo i treće mjesto zauzimaju Friskies te Kitekat.

STILSKA OBILJEŽJA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

obiljeuja zivotnog stila kupaca hrane za kucne ljubimcePored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila osoba koje upotrebljavaju specijaliziranu hranu za svoje kućne ljubimce.

Iz dobivenih odgovora možemo zaključiti da su kupci hrane za kućne ljubimce osobe koje su radoholičari, pomalo tradicionalnih pogleda na život, uživaju u krugu obitelji te su oprezni prilikom kupovine stvari na internetu.

Kada je u pitanju povjerenje u medije kupci hrane za kućne ljubimce najviše vjeruju televiziji kao mediju (40%), zatim internetu (32%), radiju (18%), te tiskanim medijima (10%). I na kraju, zaključimo prigodno s poznatom starom poslovicom čiji je autor engleski pjesnik Alexander Pope, a koja kaže: “Povijest poznaje mnogo više vjernih pasa nego prijatelja.”

Maja Juričan
Researcher
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip

Prethodni članakBingo: Ne preuzima nas Lidl, nastavljamo sa širenjem
Sljedeći članakIndustrijska proizvodnja na razini EU bilježi rast