Hrana za kućne ljubimce: Rast unatoč krizi

pas-i-macka-largeVlasnici se vrlo dobro brinu za svoje kućne ljubimce. Unatoč recesiji i višim cijenama hrana za kućne ljubimce je u posljednjih 12 mjeseci porasla za 1% u količinskom volumenu i gotovo 2% po prodajnoj vrijednosti

Hrana za kućne ljubimce je biljnog ili životinjskog podrijetla, no kao nusproizvod prehrambene industrije ne svrstava se u iste razrede s ljudskom hranom. Upravo stoga proizvođači, trgovački lanci, ali i  agencije za istraživanje tržišta hranu za kućne ljubimce metodološki svrstavaju u neprehrambene proizvode. Gotovo svaka vrsta kućnih ljubimaca ima svoju vrstu hrane, ali kad spomenemo “pet food”, najčešće mislimo na njezina dva glavna segmenta: hranu za pse i hranu za mačke.

Rast prodaje
Iako je doba recesije i velikih štednji koje se osjete u većini ostalih kategorija robe široke potrošnje, očito je da se vlasnici kućnih ljubimaca jako dobro brinu za svoje životinje. Tako ova kategorija u posljednjih 12 mjeseci nije zabilježila pad, štoviše porasla je za 1% u količinskom volumenu i gotovo 2% po prodajnoj vrijednosti.

Tako je na hrvatskom tržištu u posljednjih 12 mjeseci potrošeno više od 387 milijuna kuna na više od 22 milijuna kilograma hrane za kućne ljubimce. Malo se toga promijenilo u odnosu na godinu prije, pa je tako omjer po regijama ostao gotovo nepromijenjen.

hrana-za-kucne-ljubimce-graf-largeSjeverna Hrvatska (uključujući Zagreb) drži 50% sveukupne količinske prodaje, dok Dalmacija, Primorje, Lika i Slavonija zajedno pokrivaju ostalih 50%.

Prodavaonice za kućne ljubimce predstavljaju sinonim za prodaju “pet fooda”, ali čini se da kupnju hrane za ljubimce vlasnici uglavnom ukomponiraju uz kupnju ostalih potrepština na lokacijama koje su im najbliže i najzgodnije.

Zato prodaja ovog asortimana u hipermarketima i supermarketima čini čak 60% ukupne količinske prodaje. U specijaliziranim prodavaonicama ostvari se svega 17% ukupnoga količinskog prometa, dok se ostatak plasira kroz velike i male lokalne trgovine.

Psi i mačke
Hrana za mačke i hrana za pse dijeli se na suhu i mokru hranu te slastice, pri čemu slastice imaju najslabiju prodaju (na bilo kojem tipu prodajnih mjesta), najvjerojatnije zbog visoke cijene. Samo 40%  ukupnih novčanih davanja izdvaja se na hranu za mačke, a čak 60% na hranu za pse (u specijaliziranim prodavaonicama za kućne ljubimce čak i do 70%).

Ako ponovno uzmemo u obzir cjelokupno tržište i sve tipove prodajnih mjesta, izvrstan rezultat ostvaruju privatne marke koje kategoriju hrane za kućne ljubimce pokrivaju s 40-45%, gledajući posljednje dvije godine po prodajnoj količini u kilogramima.

Privatnih marki doduše u specijaliziranim prodavaonicama gotovo uopće da i nema, a u njima (i općenito na sveukupnom tržištu) jako dobro stoje Mars i Nestle. Dakako, njihova pozicija u ukupnom omjeru jača ako kao kriterij uzmemo prodajnu vrijednost jer sama cijena proizvoda privatnih marki niža je od konkurencije.

Mnogo je još ponuđača kao što su Gheda Mangimi, Royal Canin i drugi koji traže svoje mjesto na tržištu, ali oni najjači brendovi (Chappi, Purina Darling, Pedigree, Whiskas, Kite Kat) ipak potječu od već spomenutih najjačih proizvođača na našem tržištu.

Gotovo 87% hrane za kućne ljubimce prodaje se u konzervama i u vrećicama, a ostatak u ostalim oblicima pakiranja, dok veličine pakiranja doista variraju od segmenta do segmenta, no načelno možemo reći da vlasnici kućnih ljubimaca preferiraju suhu hranu u većim pakiranjima (do 8 kg ili više), dok mokru hranu više kupuju u manjim ambalažama.

Zoran Stanić,
Junior Account Executive

memrb-logo

Prethodni članakBrend kao opipljiva vrijednost za tvrtku
Sljedeći članakTehnologijom do rasta u sektoru malih trgovina