Hrana za kućne ljubimce – Savjeti stručnjaka: Samo najbolje za naše četveronožne prijatelje

Kako se povećava svijest o dobrobiti posjedovanja kućnih ljubimaca, tako raste i svijest o potrebi adekvatne skrbi za njih koja primarno uključuje pravilnu prehranu

Osim pravilne prehrane koja je ključan faktor u očuvanju zdravlja vašeg kućnog ljubimca, važan je redovan odlazak kod veterinara koji, između ostalog, uključuje i cijepljenje protiv bjesnoće i zaraznih bolesti. Dehelmintizacija ljubimaca svaka tri mjeseca posebno je važna u kućanstvima u kojima su prisutni bebe i djeca.

Uz higijenu, važno je i psihofizičko zadovoljstvo koje ćemo kod mačaka ostvariti kupnjom raznovrsnih igračaka i vrhunskih poslastica, dok je kod pasa naglasak na fizičkoj aktivnosti koja uključuje šetnje od najmanje sat do dva dnevno, discipliniranost i na kraju pružanje ljubavi kako bi ostvarili uravnotežen odnos s našim ljubimcem.

BALANSIRANA PREHRANA
“Pravilna i idealna hrana za kućne ljubimce je ona koja najbolje i najbrže zadovoljava njihove trenutne životne potrebe, a važno je i da bude prilagođena dobi te fizičkoj aktivnosti životinje. Ljubimci koji rastu i puno vremena provode u šetnji i igri zahtijevaju veće nutritivne vrijednosti od onih starijih i manje aktivnih. Neki od kriterija koje hrana mora zadovoljiti da bi bila vrhunska su palatabilnost, odnosno laka probavljivost i visoka iskoristivost. Sve sirovine koje se koriste u proizvodnji takve hrane moraju biti iz pouzdanog i kontroliranog porijekla. Psi u pravilu imaju dva obroka dnevno čiji je temelj dehidrat, a poželjno ga je kombinirati s vrhunskim mesnim dodacima u formi konzervirane hrane, pašteta ili kobasica što i priliči pravim mesojedima. Naravno, ako se radi o posebnim potrebama ljubimaca ili hrani koja je potpora terapiji, postoje specijalizirane trgovine za kućne ljubimce koje nude medicinske dijete”, objašnjava nam Ivana Štebih, dr.med.vet.

Hrana za pse dijeli se u tri klase: komercijalnu, premium i superpremium. Premium i superpremium hrana označava visoku ili vrlo visoku kvalitetu. U proizvodnji se koriste kvalitetnije sirovine kontroliranog porijekla, imaju visok stupanj probavljivosti i iskoristivosti te se prodaju u trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce.

S druge strane, komercijalna suha hrana za pse sadrži aditive, konzervanse, umjetne boje te razne dodatke poput visokih količina soli pa je psima zbog toga izuzetno privlačna, a slično je i kod mokre hrane koja zbog visokog udjela vlage ima malu nutritivnu vrijednost pa je i cjenovno nešto povoljnija.

NOVITETI U PREHRANI
“Domaća hrana koju neki kućni ljubimci dobivaju trebala bi predstavljati svojstveni dodatak prehrani. Psi nikako ne smiju jesti pileće kosti, pečeni krumpir ili pečeno meso, a 200 grama ljudske čokolade može biti kobna doza za vašeg ljubimca”, upozorava nas Štebih.

Danas sve više pasa postaje alergično i intolerantno na pojedine sastojke hrane, a do nervoze i agresivnosti dolazi dijelom i zbog neprimjerene prehrane. Trenutni trendovi u kategoriji hrane za pse su holistička prehrana i sirova hrana koja je i najprikladnija za mesojede. Razvojem holističke veterine, upotreba češnjaka je postala uobičajena i kod životinja. Dodavanje sirovog, svježeg češnjaka u hranu može pomoći psu protiv infekcija usne šupljine, grla, respiratornog trakta, želuca i crijeva.

Vlasnici životinja počeli su više paziti što daju svojim prijateljima pa tako sve više čitaju etikete. Industrija hrane za kućne ljubimce postala je iznimno dinamična, a vlasnici ljubimaca sve su zahtjevniji i obrazovaniji.

Prethodni članakAgrolaguna, Belje i Mladina dobili nagrade festivala Vino.com
Sljedeći članakAplikacija koja prepoznaje lažne talijanske proizvode