Hrana za kućne ljubimce – Solidna realizacija

hrana za ljubimce - realizacijaAnaliza podataka o prodaji pokazuje da se u zadnjih 12 mjeseci kategorija hrane za kućne ljubimce ipak solidno drži, unatoč blagom padu prodaje

Kategorija “Hrana za kućne ljubimce” uključuje hranu za pse i hranu za mačke (mokra, suha i grickalice), a ne uključuje hranu za ostale kućne ljubimce.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu u zadnjih 12 mjeseci na ukupnom tržištu Hrvatske su: Mars (Chappi, Kitekat, Pedigree, Whiskas), Monge (Artu, Simba, Sparky), Nestlé (Darling, Felix, Friskies, Gourmet, One).

Ove trgovačke robne marke koje u ovoj kategoriji zauzimaju uistinu impozantan udio od 49%. Proizvođači i pripadajuće robne marke (samo poznatije) navedeni su abecednim redom.

GODIŠNJI PRESJEK
vaznost tipa prodajnog mjestaAnaliza podataka o prodaji, koja ne uključuje sezonske objekte, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), specijalizirane trgovine hrane za kućne ljubimce te institucionalnu prodaju, pokazuje da se u zadnjih 12 mjeseci kategorija hrane za kućne ljubimce ipak solidno drži, unatoč blagom padu prodaje.

Količinski gledano, u periodu kolovoz 2014. – srpanj 2015. ukupno je prodano 12.715 tona ovih proizvoda, što je za 2,9% slabije ostvarenje od rezultata zabilježenog u prethodnih 12 mjeseci.

Vrijednosna prodaja je istodobno iznosila 208,9 milijuna kuna te je smanjena za 1,3%.

Dosta blaži pad vrijednosti u odnosu na pad prodanih količina sugerira kako je u zadnjih 12 mjeseci ipak došlo do stanovitog rasta cijena.

Supermarketi su vodeći format kroz koji se realizira 39% prodanih količina ove kategorije. Sljedeća tri formata su po ostvarenim udjelima relativno blizu jedan drugome: hipermarketi imaju 21%, velike trgovine mješovitom robom 18%, a srednje trgovine mješovitom robom 16%.

podjela prema vrsti proizvodaNa začelju su male trgovine sa 6% udjela. Prema vrsti proizvoda, pak, najprodavanije su mokra hrana za pse s udjelom od 34% te suha hrana za pse s 28%.

Na trećem mjestu je mokra hrana za mačke koja zauzima 22% prodaje kategorije, a na četvrtom suha hrana za mačke s 14% prodaje.

Listu zaključuju grickalice za pse koje imaju udio od 2%, dok grickalice za mačke zauzimaju relativno zanemariv udio ispod 1% prodaje kategorije.

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo

Prethodni članakBritish American Tobacco se širi na tržište e-cigareta
Sljedeći članakŠkolarci ponovno dizajniraju pakiranje Dukatovog mlijeka