Hrana za kućne ljubimce – Trendovi i brendovi: U svakom drugom kućanstvu

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine 48% potrošača koristi kategoriju kupovne hrane za kućne ljubimce, dok je 8% nikad ne koristi, a ostali nemaju kućne ljubimce u kućanstvu

Kako raste spoznaja o važnosti kvalitetne ishrane u čovjekovom životu, tako raste i svijest o primjerenoj ishrani kućnih ljubimaca.

Sve je više vlasnika svjesno da ona hrana koja je dobra u čovjekovoj ishrani nije nužno dobra i za njihove kućne ljubimce iako je ponekad zasigurno jako teško odoljeti molećivom pogledu kućnog ljubimca koji moli komad slastice. Kućni ljubimci sve više postaju ravnopravni članovi kućanstava pa ne čudi da police s hranom za kućne ljubimce sve više rastu te nude sve veći izbor.

Proizvođači se uistinu trude pružiti potrošačima hranu ne samo okusima različitu, već i sastavom prilagođenu uzrastu i razvojnim potrebama kućnog ljubimca.

VELIČINA KATEGORIJE
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju hrane za kućne ljubimce i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2016. godine.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine 48% potrošača koristi kategoriju kupovne hrane za kućne ljubimce, dok je 8% nikad ne koristi, a ostali nemaju kućne ljubimce u kućanstvu. Za otprilike 36% korisnika kategorije jako je bitna marka brenda koji njihovi ljubimci konzumiraju. Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako bitna, što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja i ima još prostora za rast.

Velikih korisnika ove kategorije koji svoje ljubimce hrane kupovnom hranom jednom ili više puta dnevno je 30%. Umjerenih korisnika (svoje ljubimce hrane kupovnom hranom bar 2-3 puta tjedno) je 9%, dok je isto toliko i malih korisnika (kućne ljubimce hrane kupovnom hranom jednom tjedno i rjeđe).

Među velikim korisnicima hrane za kućne ljubimce nešto je više žena nego muškaraca. Češće od prosjeka populacije žive u Zagrebu i okolici, Lici i Banovini te Istri i Hrvatskom primorju u kućanstvima s prihodima većim od 11.000 kn. Najviše ih ima psa (65%) i/ili mačku (44%).

STILOVI I BRENDOVI
Veliki korisnici ove kategorije skloni su internetu, vole kuhati i isprobavati nove prehrambene proizvode na tržištu, a slobodno vrijeme provode na smiren način uglavnom u aktivnostima vezanim za brigu o kućanstvu, obitelji, kućnim ljubimcima.

Veliki korisnici kategorije hranu za svoje ljubimce biraju prema dobi i/ili veličini kućnog ljubimca i pridržavaju se uputa o doziranju hrane.

Više od polovice ih tvrdi da im je bitno da je hrana za kućne ljubimce kvalitetnog i kontroliranog podrijetla te da sadrži dodatne beneficije (kao dodatne vitamine i sl.). Osim općenitog praćenja kategorije hrane za kućne ljubimce unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi.

Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Prvi brend prema razini korištenja u kategoriji hrane za kućne ljubimce je Pedigree s 12% korisnika, drugi je Whiskas s 11% korisnika, a slijedi ga Darling s istom razinom korisnika.

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi.

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni.

I prema BRANDscore-u Pedigree je vodeći brend u kategoriji hrane za kućne ljubimce u Hrvatskoj, a slijedi ga Whiskas, dok je na trećem mjestu Friskies.

Prethodni članakKutjevo pokreće mesnu industriju
Sljedeći članakNova pravila za kupovinu putem interneta