Hrvati prava sniženja mogu samo sanjati

trgovina-snizenje-largeNepopravljivi potrošači jedva su dočekali prosinac i navalili u šoping centre. Oni racionalniji i strpljiviji sačekat će još koji dan, kada će popusti biti i veći od 50 posto. Mnogi će se zaputiti u inozemstvo, jer se tamo popusti kreću čak do 90 posto.

Zbog krize trgovci su s velikim rasprodajama po prvi puta krenuli u prosincu – gotovo svaka trgovina snizila je cijene od 30 do 50 posto.

Domaći trgovci nisu milostivi prema kupcima, čak i kada su rasprodaje u pitanju.

“Oni na nekim artiklima, koji su kupcima interesantni mogu imati gubitak, ali će na nekom drugom dobro zaraditi. U svakom slučaju odriču se većeg dijela marže, u prvom redu samo zato da bi se riješili zaliha, jer zalihe su trošak”, kaže za HTV Vesna Brčić Stipčević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Međutim, Hrvati i dalje mogu samo sanjati o pravim sniženjima poput onih u inozemstvu. Popusti se vani kreću od 50 do 90 posto. Snižena je i prvoklasna roba, pa ne čudi da se ljudi doslovce tuku kako bi na red došli prvi.

Brčić Stipčević ističe da rasprodaje u Hrvatskoj nisu niti približno isplative u usporedbi s onim u zemljama s razvijenim tržišnim gospodarstvima.

Kod nas je slika potpuno drugačija. Pravi popusti, veći od 50 posto, očekuju se nakon Nove godine. Za racionalnije potrošače to i nije novost – sve je stvar pripreme, obaviještenosti i strpljenja. (Danas.hr)

Prethodni članakSrbija: Rast maloprodaje 16,9 posto
Sljedeći članakGavrilović – brend od povjerenja