Hrvati redovite kavopije

hendal-grafČak 80% odraslih građana Hrvatske konzumira neku vrstu kave i to barem jednom dnevno

kava-salica-midi-500Izgleda da se u doba krize Hrvati ne odriču kave tako lako budući da ona pokazuje istu razinu prodaje kao i prošle godine. Prema agenciji MEMRB u zadnjih 12 mjeseci potrošeno je 10,6 milijuna kilograma kave što ukupno iznosi oko 791 milijun kuna.

U kojoj mjeri će se rast cijene sirove kave koji u posljednjih devet mjeseci iznosi čak 45% odraziti na cijene u maloprodaji, a time i na potrošačke navike ostaje za vidjeti u narednom periodu.

Ipak sudeći prema rezultatima istraživanja magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal provedenom tijekom srpnja, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 407 ispitanika, najavljena poskupljena teško da će donijeti znatnije promjene i pokolebati domaće potrošače na odricanje tog napitka u kojem svakodnevno uživaju.

Naime 80% odraslih građana Hrvatske konzumira neku vrstu kave i to barem jednom dnevno. Manji postotak pije kavu više od dva puta dnevno, a vrlo mali broj konzumenata ne pije kavu redovito.

Najviše se pije turska kava (70%), slijede instant kava (15%) te kapućino (12%). Beskofeinsku i ledenu kavu pije vrlo mali postotak konzumenata.

Najčešće konzumirane marke su Franck (47%), Nescafe (16%) i Glorija (12%).

Gotovo svi konzumenti kavu piju kod kuće (94%), trećina konzumenata pije kavu i u kafićima (36%), a četvrtina još i u gostima (24%).

Istraživanje je provedeno tijekom srpnja 2010. na reprezentativnom uzorku od 407 građana.

kava-okvir

Prethodni članakJani Slovenski oskar za ambalažu
Sljedeći članakJamnica: Smisli ime pića i osvoji 50.000 kn