Hrvatske flaširane vode jedan od izvoznih potencijala

andrija-plenkovic-atlantic-grupa-tanja-ivanko-jamnica-jasna-cacic-giupp-igor-cutuk-coca-cola-hbc-hrvatska-maja-vresk-podravkaČetiri najpoznatija proizvođača flaširanih voda u Hrvatskoj organiziranim kušanjem prirodnih izvorskih i prirodnih mineralnih voda prigodno obilježila Svjetski dan voda

Prema UNESCO-ovu izvješću o vodnim zalihama Hrvatska se s 32.818 kubnih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku nalazi na visokom trećem mjestu u Europi, odmah iza Norveške i Islanda.

Ako se spomenute zalihe vode računaju po površini teritorija, Hrvatska je prva u Europi po vodnim zalihama i treća u svijetu, istaknuto je na stručnome skupu koji je u povodu 22. ožujka, Svjetskoga dana voda, organiziralo Gospodarsko-interesno udruženje proizvođača pića (GIUPP).

GIUPP je pod sloganom “Voda – bogatstvo Hrvatske” u Muzeju Mimara jučer organizirao i prigodno kušanje hrvatskih prirodnih izvorskih i prirodnih mineralnih voda koje su uzvanicima posluživali vrhunski hrvatski sommelieri. Time se željelo upozoriti na vodna bogatstva Hrvatske i visoku kvalitetu voda koje proizvode hrvatski proizvođači, a javnost i potrošače pozvati na odnos prema vodi jednak onomu koji postoji prema svim vrhunskim proizvodima, navodi se u priopćenju Udruženja.

“Hrvatske flaširane vode jedan su od izvoznih potencijala, a da hrvatski proizvođači imaju dobru perspektivu svjedoče i podaci o proizvodnji flaširane vode u Hrvatskoj koja je ostala na približno istoj razini u odnosu na 2010. godinu. Uvoz flaširane vode istodobno se smanjio za 30 posto, što upućuje na konkurentnost i kvalitetu domaćih proizvođača, ali i sve veću potrebu za proizvodnjom flaširane vode”, istaknula je u tijekom rasprave o europskim perspektivama hrvatskih proizvođača voda direktorica GIUPP-a Jasna Čačić.

Dodala je da se u Republici Hrvatskoj u 2011. popilo 305,7 milijuna litara flaširane vode, a izvoz se udvostručio u odnosu na 2005. godinu, što također upućuje na, kako je istaknula, realne mogućnosti i europsku budućnost hrvatskih voda.

“U zemljama Europske unije prošle je godine konzumirano 51,6 milijardi litara flaširane vode, odnosno u prosjeku 104 litre po stanovniku. Ukupno 97 posto od prodaje flaširane vode odnosi se na prirodnu vodu, a među europskim zemljama u vrhu konzumacije prirodne flaširane vode su Italija, Njemačka, Belgija i Španjolska”, rekla je Yasmin Kaderbhoy iz Europske udruge proizvođača flaširane vode.

Gospodarsko-interesno udruženje proizvođača pića ima 29 članova među kojima su četiri najveća proizvođača prirodnih izvorskih i prirodnih mineralnih voda: Jamnica, Podravka, Coca-Cola i Atlantic Grupa koji pokrivaju više od 95 posto tržišta.

Organiziranim kušanjem voda i ugošćivanjem međunarodnih stručnjaka željelo se naglasiti da su poznate hrvatske flaširane vode zbog svoje kvalitete sve cjenjenije na međunarodnome tržištu i da imaju dobru izvoznu perspektivu, a tijela vlasti pozvati da proizvođačima pomognu u stvaraju poticajnijih poduzetničkih i proizvodno-izvoznih uvjeta, ističu iz GIUPP-a.

Na skupu se također govorilo i o važnosti pravilne hidratacije za zdravlje, a pritom je iznimno bitno voditi računa o količini i kvaliteti unesene tekućine. Prirodna izvorska i prirodna mineralna voda osiguravaju spomenutu kvalitetu s obzirom na to da su zaštićene od svih onečišćenja zbog svojega podzemnog podrijetla te ih iz tog razloga nije potrebno dezinficirati ni primjenjivati ostale fizikalno-kemijske procese obrade, pojašnjava se u priopćenju.

voda-casa-midi1Prosječna potrošnja vode u Hrvatskoj 29 litara
• Izvorska voda dobiva se iz podzemnih ležišta, iz jednoga ili više prirodnih ili bušenih izvora zaštićenih od svih onečišćenja, a njezin sastav, temperatura i ostala svojstva moraju biti stalni u okviru prirodnih promjena i ne smiju se mijenjati s promjenom izdašnosti izvora.

• Prirodna mineralna voda potječe iz podzemnih ležišta zaštićenih od svih onečišćenja, dobiva se iz jednoga ili više prirodnih ili bušenih izvora, odlikuje se svojim organoleptičkim i fizikalno-kemijskim svojstvima i ima blagotvoran učinak na ljudski organizam.

• Stolna voda je proizvedena od vode za piće s dodatkom jedne ili više dopuštenih tvari radi poboljšanja organoleptičkih svojstava.

• Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku potrošnja flaširane vode po stanovniku u 2009. godini u Republici Hrvatskoj iznosila je 29 litara.

Prethodni članakNike: Dobit porasla 7% na 560 milijuna dolara
Sljedeći članakSchneekoppe krem juha od rajčice, bez glutena