Hrvatska vina kucaju na vrata ruskog tržišta

vino-na-stolu-midiU organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) 22 hrvatske vinarije predstavljaju se na renomiranom Međunarodnom sajmu vina i pića – Russian Wine Fair, koji se održava od 17. do 19. studenoga 2011. godine u glavnom ruskom gradu Moskvi.

Predstavljanje hrvatskih vinara na ovom sajmu ujedno je i prvi organizirani nastup naših proizvođača na ruskom tržištu, a već prvog dana izložbe, ističu iz HGK, hrvatska su vina izazvala veliki interes ruskih kupaca.

Rajko Ružička, pomoćnik direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, naglasio je kako je cilj nastupanja na ovom sajmu zainteresirati ruske kupce i omogućiti proboj na to zahtjevno i veliko tržište. Tome bi trebao pomoći i status zemlje posebnog gosta koji je Hrvatskoj dodijeljen za sudjelovanje na Russian Wine Fairu.

Ružička ističe kako je Rusija s više od 140 milijuna stanovnika zemlja u kojoj se trend pijenja vina tek počinje razvijati. Imajući u vidu uniju zemalja Kazahstana, Bjelorusije, Rusije i drugih, riječ je o potencijalno ogromnom tržištu.

“Naša želja je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja vrhunskih vina i da bude jedna od onih koja će sudjelovati u razvijanju trenda pijenja vina u Rusiji. Ovaj sajam je ujedno i pokušaj da se sve većem broju ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku i upoznaju naša vrhunska vina omogući da ih konzumiraju i nabave na svom domicilnom tržištu”, zaključio je Ružička.

Na površini od 100 četvornih metara u centralnom dijelu 1. paviljona svoja vina predstavljaju izlagači iz čitave hrvatske.

Izlagači iz Slavonije su: Bodren, Lagradi, Udruga Moslavačka vinska cesta (Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Vinarija Marinčić, Vinarija Jaram, Vinarija Miklaužić i Vinarija Kašner), Obrt Bartolović, Vinarija Zdjelarević, Galić, Krauthaker vinogradarstvo i podrumarstvo, Feravino, Kutjevo, Vina Kalazić-Kronos i Agrokor vina.

Izlagači iz Istre i Dalmacije su: Kabola, Poljoprivredno trgovački obrt Matić, Kozlović vina, Roxanich, P.Z. Vrbnik, Obrt Kunjas, Dalmacijavino, Enjingi vinarstvo i vinogradarstvo, Vinarija Antunović, Vina Jakob, Skaramuča vina, Zlatan otok, Korta Katarina, Saints Hills i Badel 1862.

Na hrvatskom štandu je otvoren i Croatia Gourmet Festival namijenjen promociji hrvatske hrane i vina. Tom prilikom su naši najvrsniji kuhari Branko Ognjenović, Deniz Zembo i Biljana Milina pripremali slijedove hrvatskih specijaliteta i predstavljali ih u kombinaciji s najboljim hrvatskim vinima.

U sklopu Croatia Gourmet Festivala održao se i Master class: Wines of the Adriatic – Croatia, na kojemu je svjetski priznati specijalist za vina Darrel Joseph predstavio uzvanicima vrhunska hrvatska vina.

Međunarodni sajam vina i pića u Moskvi jedno je od najvećih sajamskih događaja u Rusiji, a ujedno i jedini sajam u toj zemlji specijaliziran za vina i alkoholna pića.

Ovaj sajam povezuje proizvođače i distributere alkoholnih i bezalkoholnih pića u Rusiji, CIS-u, istočnoj i zapadnoj Europi s potencijalnim klijentima iz svih krajeva svijeta, te je stoga velika prilika i odskočna daska za inozemne vinare koji se žele probiti na rusko tržište vina.

Posebna pažnja na sajmu posvećuje se za face-to-face kontaktu s ruskim uvoznicima, predstavnicima lanaca trgovina, sommelierima i utjecajnim poslovnim ljudima.

Prošle godine je robna razmjena Hrvatske i Rusije iznosila oko 2 milijarde američki h dolara, od čega je hrvatski izvoz porastao u odnosu na prethodnu godinu na 230,5 milijuna dolara, dok je uvoz iz Rusije iznosio oko 1,8 milijardi dolara.

Hrvatska do ove godine nije izvozila zamjetne količine vina na rusko tržište, a u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila izvozni rezultat od približno 600 tisuća dolara, navode iz HGK.

Prethodni članakDobit pivara SABMillera porasla 23 posto
Sljedeći članakW.P. Carey financira gradnju tri Agrokorova centra