Hrvatski duhani: Zbog mraza smanjen urod duhana

Ukupno se očekuje prinos od oko 7.600 tona duhana, što je za 22 posto manje od prošlogodišnjeg uroda

Iz tvrtke Hrvatski duhani koji posluju u sastavu Adris grupe izvijestili su kako su na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji završene ovogodišnje berbe duhana na proizvodnim površinama od gotovo 4.000 hektara.

Pritom napominju kako su zbog nenadanog mraza početkom listopada berbe završile desetak dana ranije od uobičajenih agrotehničkih rokova.

Neuobičajen i intenzivan mraz, nezabilježen na ovom području u posljednja dva desetljeća, na cijelom je sirovinskom području Podravine i Slavonije prouzročio znatne štete na duhanskim poljima, kažu u tvrtki.

Premda će pravi podaci o visini štete biti poznati nakon završetka otkupa ovogodišnjeg uroda planiranog do kraja studenoga, već je sada jasno kako neće biti ostvaren ovogodišnji plan u proizvodnji duhana. Očekuje se oko 6.100 tona duhana tipa virginija i 1.500 tona burleya, odnosno ukupno oko 7.600 tona duhana, što je za 22 posto manje od prošle godine, ističe se u priopćenju.

Hrvatski duhani, svjesni teških uvjeta proizvodnje, svojim će kooperantima isplatiti osnovnu cijenu od 10,90 kuna po kilogramu duhana, što je povećanje od 11,2 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.

Uz to, proizvođačima koji proizvedu i predaju više od 1.900 kilograma virginije, izračunato na bazi petogodišnjeg prosjeka po hektaru, isplatit će poticaj od dodatnih 50 lipa po kilogramu i posebno stimulirati proizvođače koji su uveli navodnjavanje i sušenje duhana s biomasom. Na ovaj način, Hrvatski će duhani za kilogram duhana ovogodišnjeg uroda isplatiti ukupnu cijenu od 11,40 kuna po kilogramu, što predstavlja povećanje od 16,3 posto u usporedbi s prošlom godinom.

“Na ovaj način želimo dodatno potaknuti razvoj održive i konkurentne proizvodnje, stimulirajući one proizvođače koji posluju u skladu sa zakonima i koji su u proizvodnji duhana spremni slijediti nužne tehnološke zahtjeve”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić.

Iz tvrtke također ističu kako ovo povećanje cijena, u godini iznimno teškoj za cjelokupnu duhansku industriju, predstavlja dodatni napor koji će Hrvatski duhani podnijeti jer je u skladu s dugoročnom strategijom povećanja konkurentnosti i održivosti hrvatske primarne proizvodnje duhana.

Hrvatski duhani će u 2014. godini svojim proizvođačima ponuditi trogodišnji ugovor. Nova politika cijena i agrotehničkih mjera bit će usmjereni ka razvoju konkurentnosti i održivosti proizvodnje duhana u Republici Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

Prethodni članakHrvatska dobila novog Prvaka države u kuharstvu
Sljedeći članakFa proizvodi za njegu tijela: Deosprej, roll-on i stick