Hrvatski vinari najveći hit na sajmu Wine Expo

Na sajmu vina Wine Expo Poland, koji se održava danas i sutra u Varšavi, predstavlja se 14 hrvatskih vinarija, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

vinari-hrvatska-wine-expo-poland-midiHrvatska je ove godine zemlja partner, a hrvatska vina bit će dodatno predstavljena putem stručno vođenih degustacija i okrugloga stola Vino i zdravlje, čiji će moderator biti Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu. Hrvatska je u 2015. na poljsko tržište izvezla vina u vrijednosti od 132.000 eura, što je, u odnosu na 2014., porast od 130 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine, Hrvatska je izvezla vina u vrijednosti 358.000 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 600 posto.

“Ovo je dobra prilika da se hrvatska vina dodatno promiču pod brandom ‘Vina Croatia – vina mosaica’ te da se dodatno poveća izvoz na ovo zahtjevno tržište”, istaknuo je tajnik udruženja Vinarstva HGK Igor Barbarić.

Na 135 četvornih metara izložbenog prostora, u organizaciji HGK, predstavljaju se vinarija Belje, Kutjevo, Osilovac, PP Orahovica, Krauthaker, Galić, Agrolaguna, Kabola, Vinogradi San Martino, OPG Eliđo Pilato, OPG Geržinić Marko, Badel 1862, Kapronca i Poljopromet.

“Zbog geografskog položaja, Poljska nikada nije bila zemlja vina. To ne znači da Poljaci nisu ljubitelji vina, osobito vrhunskih, kakva mi u Hrvatskoj imamo”, rekao je vlasnik vinarije Galić Josip Galić te dodao da je svakom vinaru, uzme li se u obzir činjenica da je riječ o tržištu od 40 milijuna stanovnika, velika prilika predstavljanje na ovakvom sajmu.

“Vinari uz pomoć Komore rade na sinergiji hrvatskog turizma i promocije vina. Evo, naš je izložbeni prostor najljepši i najposjećeniji. Vjerujem u pozitivan ishod”, zaključuje Galić.

Hrvatski vinari večeras će se dodatno predstaviti tijekom svečane večere koju Hrvatska, kao zemlja partner, organizira u središtu grada Fort Sokolnickiego, a očekuju se brojni visoki uzvanici iz Poljske, najavljuju iz HGK. (tportal.hr)

Prethodni članakDukat zaradio gotovo 90 milijuna kuna
Sljedeći članakOrbico počeo izvoz kvalitetnih vina na poljsko tržište