Hrvatskoj ne prijeti opasnost od dioksina

farma-pilici-koke-midi-largeHrvatskoj ne prijeti opasnost od dioksina te nama razloga za zabrinutost, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Hrvatske ne uvozi hranu za životinje iz Njemačke, ne uvozi jaja, tek zanemarivo perad, ali ne iz pokrajina u kojima su se pojavila kontaminirana jaja niti od tvrtke koja se spominje te ne prijeti opasnost od dioksina, kazali su u Ministarstvu.  Napominju kako nadležne službe obavljaju redovitu kontrolu na granicama te nema razloga za zabrinutost.

Nadležne uprave u okviru Ministarstva poljoprivrede prate razvoj situacije s dioksinom u Njemačkoj i spremne su u svakom trenutku poduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitili hrvatski građani, istaknuli su u Ministarstvu.

Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju.

Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

Zasad nije poznato kako je toksični dioksin dospio u stočnu hranu, a za te peradarske i svinjogojske farme hranu isporučuje Harles&Jentzsch, tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje.

Dioksin je kemijska supstanca koja nastaje industrijskim ili prirodnim spaljivanjem i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

Europska komisija zatražila je od njemačkih vlasti podatke o razmjerima kontaminacije visokootrovnim dioksinom otkrivenim na peradarskim i svinjogojskim farmama u toj zemlji te o mogućem izvozu kontaminirane hrane.

“Želimo saznati razmjere kontaminacije jer su u početku bile pogođene dvije savezne pokrajine, a sada ih je pet”, rekao je glasnogovornik povjerenika za zdravlje Johna Dallija, Frederic Vincent dodajući kako se za sada čini da je problem ograničen na Njemačku.

Njemačke vlasti zabranile su u utorak isporuku jaja i mesa s gotovo tisuću farmi nakon otkrića dioksina u jajima.

Farme su stočnu hranu nabavile od proizvođača Harles & Jentzsch iz Uetersena na sjeveru zemlje. Oni su sastojke kontaminirane dioksinom kupili od nizozemskog dobavljača koji ih je pak nabavio od njemačkog proizvođača biodizela u Emdenu na sjeveru Njemačke. (H)

Prethodni članakFAO: Indeks cijena hrane na rekordnoj razini u prosincu
Sljedeći članakJadranka Aralica, Zagrebačka pivovara