HUP i EBRD potiču tvrtke na ulaganje u podizanje energetske učinkovitosti

U Hrvatskoj je EBRD do sada podržao 24 projekta s procijenjenom vrijednosti ulaganja u energetsku učinkovitost u iznosu od 371 milijun eura.

EBRD_ Vedrana Jelušić KašićEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) organizirale su radionicu ‘Financiranje unapređenja energetske učinkovitosti’ na kojoj su se sudionici imali priliku upoznati s EBRD-ovim financijskim programom WEBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility).

Radionica je rezultat uspješne suradnje HUP-a i EBRD-a koja se širi i na područje energetske učinkovitosti te na promicanje održivog razvoja.

Program WEBSEFF razvijen je upravo sa svrhom potpore ulaganjima u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije kroz kreditnu liniju koju EBRD na hrvatskom tržištu osigurava putem poslovnih banaka – Zagrebačke banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Erste&Steiermaerkische Bank d.d.. Ukupna vrijednost EBRD-ovog programa iznosi 75 milijuna eura od čega se 40 milijuna odnosi na Hrvatsku, a ostatak na BIH, Srbiju i Makedoniju.

Kreditnom linijom WEBSEFF omogućeno je kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, odnosno privatnog i javnog sektora za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja troškova i jačanja konkurentnosti tvrtki. Posebna pogodnost ove kreditne linije je i mogućnost korištenja besplatne tehničke pomoći stručnjaka u području energetske učinkovitosti kao i pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije.

“Današnjom smo radionicom željeli dodatno informirati poduzetnike o mogućnostima financiranja projekata podizanja energetske učinkovitosti kao i izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Iako su pomaci na ovim područjima već napravljeni, ima još uvijek puno neiskorištenog prostora. Investicije u energetsku učinkovitost pomažu u podizanju konkurentnost što je iznimno važno ne samo za pojedine tvrtke već i za ukupno gospodarstvo. Zato je potrebno intenzivirati aktivnosti u ovome području, a Hrvatska udruga poslodavaca tome želi dati konkretan doprinos”, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

“Brojne su koristi od provođenja projekata energetske učinkovitosti. Osim ušteda ostvarenih kroz smanjivanje troškova energije, oni donose i mogućnost modernizacije te proširenja proizvodnje, kao i podizanja kvalitete”, pojasnila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku te naglasila da su u Hrvatskoj do sada podržana 24 projekta s procijenjenom vrijednosti ulaganja u energetsku učinkovitost u iznosu od 371 milijun eura, za koje se procjenjuje da će godišnje ostvariti smanjenje emisija ugljikovodika od oko 1,313 kilo tona.

Na okruglom stolu održanom u sklopu radionice, predstavnici financijskih institucija koji kao partneri EBRD-a omogućavaju korištenje kreditnih linija WEBSEFF-a govorili su o uvjetima financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te prezentirali dobre primjere iz njihove prakse. Na radionici HUP-a i EBRD-a sudjelovalo je pedesetak tvrtki.

Prethodni članakVina Belje predstavila novu berbu graševine
Sljedeći članakSve o pivu na Beer Championsu u zagrebačkoj Pivani