Idući tjedan novi krug prodaje Mercatora

Novi krug prodaje slovenskog Mercatora službeno počinje idućega tjedna kada se očekuje potpisivanje ugovora o povjerljivosti te potpisivanje sporazuma vlasnika i uprave Mercatora o prodaji, dokumenta sličnog onome iz doba Žige Debeljaka.

Kako pišu slovenske Finance, konzorcij većinskih vlasnika sastavljen od banaka i Pivovarne Laško za savjetnika će opet imati nizozemsku investicijsku banku ING. Upravu Mercatora će pak savjetovati francuski Societe Generale kojemu je bivša Mercatorova uprava lani platila oko milijun eura.

Posve je izgledno da u novom, devetom krugu prodaje slovenskog trgovačkog lanca, najizgledniji, ali i nekoć najnepoželjniji kupac Agrokor neće ostati pri lanjskoj ponudi od 221 eura po dionici.

Mercatorovo poslovanje u međuvremenu se, naime, pogoršalo, pa Agrokorovi vjerovnici neće dopustiti previsoku cijenu. Jedan od Agrokorovih sufinancijera, UniCredit, posao bi htio zaključiti prije isteka mandata Federica Ghizzonija te će se to, prema informacijama Financi, najvjerojatnije i dogoditi u roku od godinu dana.

Tamošnji analitičari navode da će se cijena dionice u ponudama za preuzimanje kretati oko tržišne vrijednosti od 120 eura, što će mnoge razočarati.

“Veliki dug, potreba za refinanciranjem, slabo poslovno okruženje, posebice pad potrošnje, već su uračunati u cijenu dionice Mercatora”, kazali su analitičari, no smatraju da su banke već u takvim problemima da Mercator moraju prodati što prije, bez obzira na cijenu, kako bi srezali troškove. (Lider)

Prethodni članakErste omogućio beskontaktno plaćanje karticama
Sljedeći članakVlasnik Zare Inditex povećao dobit 27 posto