IFC i Švedska osigurali 125 mil. dolara za jačanje trgovine u regiji

Međunarodna financijska korporacije i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju potpisale su sporazum kojim osiguravaju do 125 milijuna dolara za garancije bez pokrića za globalne i regionalne banke koje financiraju trgovinu u regiji Centralne i Istočne Europe

ifc-logoMeđunarodna financijska korporacija (IFC), koja posluje u okviru Grupe Svjetske banke, i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju (SIDA) potpisale su sporazum kojim osiguravaju do 125 milijuna dolara za garancije bez pokrića za globalne i regionalne banke koje financiraju trgovinu na tržištima u razvoju u regiji Centralne i Istočne Europe ugroženim globalnom financijskom krizom.

Jamstva će dobiti banke na tržištima Srbije, BiH, Albanije, Bjelorusije, Gruzije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Turske i Ukrajine, priopćio je IFC. Sporazum je postignut u okviru druge faze Programa za globalnu trgovinsku likvidnost kojim upravlja IFC.

U prethodnih šest mjeseci kroz Program je na tržištima u razvoju isplaćeno više od 900 milijuna dolara za podršku trgovinskih transakcija u vrijednosti od 2,2 milijarde.

Garancije bez pokrića potaknut će banke da osiguraju kredite za financiranje trgovine kako bi smanjile kreditni rizik vezan uz ponovni ulazak ili širenjem na tržištima u razvoju.

IFC upravljat će spomenutim paketom mjera za koji planira osigurati dodatna sredstva u istom iznosu kao i švedska agencija.

Prethodni članakHrvati, unatoč krizi, sve sretniji
Sljedeći članakBAT tjera EU da usvoji mjere na štetu javnog zdravlja