Igor Mačečević – Meta Mate

Znanja i vještine koje je Igor Mačečević stekao u 24 godine upravljanja logističkim procesima, implementirat će u Meta Mate kako bi zajednički postigli zacrtane poslovne ciljeve

Igor Mačečević novi je voditelj logistike u kompaniji Meta Mate, koja trenutno upravlja najvećom dostavljačkom flotom u Hrvatskoj. Znanja i vještine koje je stekao u 24 godine upravljanja logističkim procesima, implementirat će u Meta Mate kako bi zajednički postigli zacrtane poslovne ciljeve.

Koji su ključni razlozi zbog kojih ste prihvatili posao voditelja logistike u Meta Mate?
S velikim entuzijazmom i željom za rad sam prihvatio poziciju Head of Operations u kompaniji Meta Mate d.o.o. Jedan od ključnih razloga zbog kojih me privukla ova pozicija su jasna vizija i ostvarivi ciljevi kompanije. Njihova želja da se pozicioniraju ne samo na domaćem, već i na inozemnom tržištu, pokazuje ambiciju i spremnost da preuzmu te savladaju sve izazove koji s tim korakom dolaze. Vjerujem da rad u dinamičnom okruženju poput njihovog donosi priliku za stalni rast i razvoj, a to je upravo ono što tražim u karijeri.

Dodatno, želio sam raditi sa stručnjacima koje Meta Mate okuplja jer su lideri u svojim područjima zanimanja. Rad s takvim timom značio mi je ne samo mogućnost učenja od najboljih, već i priliku da doprinesem kompaniji vlastitim znanjima i iskustvom. Vrijednosti koje cijenim u svakodnevnom poslu su kreativnost i timski rad te sam bio uvjeren da ću se sjajno uklopiti u njihovu ekipu.

Oduvijek sam cijenio poslodavce koji su predani zadovoljstvu svojih djelatnika i krajnjih korisnika, što sam prepoznao kod Meta Mate. Shvatili su koliko je važna sreća i zadovoljstvo zaposlenika za uspjeh kompanije i smatram da će puno lakše postići vrhunske rezultate i ostvariti zacrtane ciljeve. Njihova posvećenost tome govori mi da su kompanija koja brine o svojim zaposlenicima i stvara poticajno radno okruženje.

Mislim da drže do pravih vrijednosti, kao korištenja isključivo električnih vozila za sve dostave, što pokazuje da im je očuvanje naše planete vrlo važno. To je jedan od poteza koji nadilazi moja očekivanja i pokazuje njihovu predanost stvaranju održivijeg i zelenijeg svijeta. Ponosan sam što mogu biti dio tima koja prepoznaje važnost očuvanja prirode i aktivno se angažira u tom smjeru.

Kakvi su vaši planovi kao voditelja logistike u Meta Mate i što kanite postići?
Nakon pažljivog istraživanja i upoznavanja s aktivnostima koje moja pozicija u Meta Mate podrazumijeva, odlučio sam nastaviti u smjeru u kojem kompanija trenutno ide: pridonijeti rastu i razvoju kompanije uz korištenje najmodernijih sustava u logistici. Vrlo je bitno prilagođavati se dinamičnim promjenama na tržištu, uskladiti poslovanje s posljednjim trendovima industrije i raditi s najnovijim tehnologijama, a sve s ciljem da Meta Mate ostane korak ispred konkurencije.

Oduvijek me zanimalo područje logistike i kako unaprjeđenjem ovog segmenta poslovanja mogu najviše doprinijeti kompaniji u kojoj radim. Vjerujem da su upotreba najmodernijih sustava, tehnologija te savjetovanje sa stručnjacima ključni za postizanje učinkovitosti i optimizacije poslovnih procesa. Svojim znanjem i iskustvom želim pridonijeti razvoju i primjeni takvih sustava u Meta Mate. Vjerujem da ćemo zajedno stvarati inovativna rješenja koja će unaprijediti naše usluge i korisničko iskustvo. Uz to, radom u okruženju gdje se njeguje i potiče timski rad sigurno možemo postići zajedničke ciljeve. Vjerujem da su kreativnost i sinergija ključ uspjeha svake organizacije. Raduju me izazovi koji dolaze s novom pozicijom te plodna i inspirativna suradnja koja nam predstoji.

Kako izgleda jedan dan voditelja logistike u kompaniji poput Meta Mate, koje će biti vaše odgovornosti i zaduženja? Što biste voljeli poručiti osobi koja će nakon Vašeg napredovanja preuzeti poziciju voditelja logistike?
Kao novi voditelj logistike želim osigurati besprijekornu operativnu izvrsnost u svakom aspektu logističkog lanca. Jedan od prioriteta bit će mi uspostaviti efikasne procese i sustave koji će omogućiti optimalno upravljanje zalihama, točnu i brzu dostavu te zadovoljstvo klijenata. U svojem “mandatu” voditelja logistike, želim uspostaviti jasan pregled procesa, osigurati sve ključne logističke procese poput postupka prijema i otpreme robe, kvalitetno upravljanje zalihama, pravovremeno praćenje isporuka i brzo rješavanje problema. Osim toga, svakog dana brinut ću da imamo jasan pregled svih logističkih koraka. Dodatno, potrebno je oformiti učinkovite timove kvalificiranih i motiviranih zaposlenika kojima ću pružiti priliku da razvijaju svoje vještine unutar poticajnog radnog okruženja. To je najbrži i najkraći put do uspjeha!

Osim kvalitetnog ljudstva te pouzdane dobavljačke mreže, važno je implementirati napredne softverske sustave za upravljanje zalihama, praćenje isporuka i optimizaciju ruta. Uz ažurirane i pravilno održavane sustave, imat ćemo na raspolaganju moćne alate za donošenje informiranih odluka i postizanje operativne učinkovitosti. Nadalje, potaknut ću kulturu kontinuiranog razvoja unutar logističkog tima. Uz poticanje zaposlenika na usavršavanje vještina i praćenje najnovijih trendova u logistici, osigurat ću da smo okruženi stručnjacima koji su spremni prihvatiti nove izazove i pridonijeti inovacijama u našem području.

Vjerujem da ću izgraditi dobre temelje svome nasljedniku te imam potpuno povjerenje da će isti preuzeti ulogu voditelja logistike s velikim uspjehom. Kao budući direktor operacija, pružat ću mu podršku i mentorstvo tijekom prijelaznog razdoblja kako bi preuzeo kormilo sa samopouzdanjem. Zajedno ćemo nastaviti graditi održivo poslovanje i ostvarivati izvanredne rezultate.

Koji su vam najveći izazovi u vašem svakodnevnom poslu?
Kao voditelj logistike, svakodnevno se suočavam s raznim izazovima koji zahtijevaju brzo razmišljanje, prilagodbu novonastalim situacijama i donošenje odluka, kako bih uskladio najveću flotu dostavljača u Hrvatskoj s potrebama i željama naših krajnjih kupaca. Rad u logistici poprilično je dinamičan i nepredvidljiv – bez obzira jesu li to promjene u narudžbama, prometne gužve, nepredviđeni kvarovi ili neočekivane vremenske prilike, svaki dan je ispunjen situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju, kontinuiranu koordinaciju i nadzor.

Osim toga, jedan od mojih zadataka je osigurati da svi dostavljači dobiju jasne smjernice i upute, da su na vrijeme raspoređeni na optimalnim rutama te da se njihova radna vremena i zadaci prilagođavaju promjenjivim potrebama kupaca.

Zadovoljstvo naših zaposlenika i krajnjih korisnika moj je najviši prioritet. Želim se pobrinuti da dostavljači Meta Mate imaju potrebne resurse i podršku te da su motivirani za pružanje izvrsne usluge. Istovremeno, moram paziti na potrebe i želje naših kupaca kako bi njihovo iskustvo bilo što ugodnije i zadovoljavajuće. U dinamičnom okruženju logističkog poslovanja, to zahtijeva ravnotežu i kontinuirano usklađivanje sa svim stranama.

Unatoč tim izazovima, rad u logistici je izuzetno uzbudljiv. Svaki dan donosi priliku za rast, učenje i poboljšanje. Zahvaljujući stručnom timu, podršci koju si međusobno pružamo te kontinuiranoj prilagodbi i inovacijama, siguran sam da će djelatnici i krajnji korisnici usluga Meta Mate biti zadovoljni, a mi ćemo nastaviti pružati izvrsnu logističku uslugu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPrihodi Grupe Podravka u prvom polugodištu porasli na 346,3 milijuna eura
Sljedeći članakBram Desmet – Solventure Group