Inflacija u Njemačkoj zamjetno usporila na početku 2024.

Stopa inflacije na početku ove godine najniža je od lipnja 2021., navode u statističkom uredu

Inflacija u Njemačkoj zamjetno je usporila u siječnju, odražavajući niže cijene energije, pokazalo je u srijedu izvješće statističkog ureda.

Potrošačke cijene bile su u siječnju više za 2,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je preliminarno Destatis.

U prosincu bile su više za 3,7 posto nego na kraju 2022. Stopa inflacije na početku ove godine najniža je od lipnja 2021., navode u statističkom uredu.

Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0,2 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon 0,1-postotnog rasta u prosincu.

Energija i motorna goriva stajali su u siječnju njemačka kućanstva 2,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U prosincu su za njih morali izdvojiti 4,1 posto više nego godinu dana ranije.

Cijene su im pale unatoč ukidanju mjera državne pomoći i povećanju cijena ugljičnog dioksida, ističe Destatis.

Hrana je na početku godine prema prvoj Destatisovoj procjeni poskupjela za 3,8 posto, osjetno blaže nego proteklih mjeseci. U prosincu i studenom bila je skuplja za 4,5 odnosno za 5,5 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Usluge su bile skuplje za 3,4 posto, približno kao i u prosincu.

Temeljna inflacija, bez cijena hrane i energije, iznosila je u siječnju 3,4 posto i neznatno je niža nego u prosincu, pokazuju tablice.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u siječnju od 3,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prosincu cijene mjerene HICP-om porasle su na godišnjoj razini za 3,8 posto.

U odnosu na prosinac HICP preliminarno pokazuje pad cijena u prvom ovogodišnjem mjesecu od 0,2 posto. U prosincu bilježile su isti postotni rast. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDZS: Proizvodnja pšenice smanjena za 14,2 posto
Sljedeći članakdm trajno snizio cijene proizvoda za žensku higijenu vlastite marke Jessa