Sredstva za tuširanje – Inovacijom do uspjeha i rasta

gel-tusiranje-midiSredstva za tuširanje postala su neizostavan dio gotovo svakog kućanstva, a svoju penetraciju pospješuju novim varijantama, specifičnim prednostima za pojedine korisnike i trendovskim mirisima.

Većina čitatelja sjeća se doba kad se za kupanje i tuširanje rabio gotovo isključivo sapun, tvrdi sapun. Posegneš za njim, a on isklizne. Očiju punih sapunice napipaš ga pod mlazom vode, uhvatiš … i opet sklizne, ovaj put izvan kade.

E takvih veselih epizoda s gelovima za tuširanje nema. Ravnomjerno se nanose na tijelo, ne isušuju kožu, a muška populacija iznimno je zahvalna na „2u1“ patentu – kombinaciji gela za tuširanje i šampona.  I tako se s godinama u sve manje obitelji rabi sapun (u komadu), a s druge strane danas svaki član ima svoje sredstvo za tuširanje, jer ima na desetke varijanti – za žene, muškarce i djecu.

Sredstva za tuširanje uključuju sve proizvode za pranje tijela namijenjene uporabi pod tušem, ili koja se mogu koristiti za kupanje i tuširanje. Postoje razne forme sredstava za tuširanje, najčešće u formi gela, ali i krema, ulja (ili kombinacija krema-ulje, gel-ulje), pjena i pilinga. Uključeni su i „2u1“ proizvodi (kombinacija gelova za tuširanje i šampona za kosu; označavaju se i kao „Hair&Body“), sredstva koja kombiniraju gelove za tuširanje i losione za tijelo, sredstva za tuširanje za djecu, kao i proizvodi u poklon-pakiranjima, a nisu uključeni sapuni, šamponi za kosu te ostala sredstva čija primarna namjena nije pranje tijela.

Vodeći akteri su Palmolive (Palmolive), Beiersdorf (Nivea), Unilever (Axe, Dove), Schwarzkopf (Fa), Procter&Gamble (Old Spice, Camay), Coty (Adidas) te nezaobilazne privatne robne marke, no još mnogi renomirani proizvođači nalaze svoj put do polica trgovina i, što je još važnije, do košarice kupca. Udio privatnih robnih marki je značajan – 10% vrijednosno i preko 17% količinski na godišnjoj razini, uz rast potrošnje od preko 40% u odnosu na godinu prije!

Ukupno tržište sredstava za tuširanje, promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez ‘cash&carry’ objekata, diskontnih trgovina i ljekarni) u posljednjih godinu dana (svibanj 2009. – travanj 2010.) vrijedilo je 119,3 milijuna kuna (2,3 milijuna litara, 8,3 milijuna komada).

slide111Jedan za sve, sve za svakoga
Nešto više od polovice kategorije čine gelovi (52%) a slijede kreme (17%), mlijeka (10%), gel-kreme (9%), dok ulja (uključujući i gelove i kreme s uljem) čine 8% kategorije. ‘Pilinzi’ su imali 1% prodaje, a ostala sredstva a tuširanje (pjene, emulzije, losioni, balzami) čine 3%.

Udio sredstava za tuširanje namijenjenih ženama (ili su unisex) je 72%, a onih za muške 28%, no udio muških stalno raste (prije 4 godine bio je 18%). Mnogima omiljeni „2u1“ (ili ‘Hair&Body’) proizvodi čine 8% kategorije (u odnosu na 2% prije 4 godine), te čak 29% unutar segmenta muških sredstava. A već su na sceni i sredstva s trostrukom funkcijom (‘shave’, za brijanje prilikom tuširanja)….

Prema veličini pakiranja najviše je proizvoda od 250 ml – čak 66% od prodanih artikala  u zadnjih 12 mjeseci je te veličine. Slijede s 19% pakiranja od 300 ml, zatim 400 ml sa 7% te 200 ml s 4%.

slide216Artikal za drogerije i veće kupnje
Prodaja je pretežno locirana u drogerijama i velikim trgovinama mješovite robe (101-300 m2) – čak 50% količina u proteklih 12 mjeseci. Kroz hiper/supermarkete (preko 301 m2) prodalo se 40% (od toga 26% kroz supermarkete, a 14% kroz hipermarkete), kroz manje trgovine mješovite robe (do 100 m2) 10% (i svake godine sve manje).

Kategorija ima „ljetni“ efekt – tijekom srpnja i kolovoza proda se preko 20% ukupnih godišnjih količina, a povećanu prodaju bilježi i prosinac (naročito unutar poklon pakiranja).

Sredstva za tuširanje postala su neizostavan dio gotovo svakog kućanstva, a svoju penetraciju pospješuju novim varijantama, specifičnim prednostima za pojedine korisnike i trendovskim mirisima. Osobno me privlači probati nove kombinacije mirisa – inovacije su, kao i kod mnogih sličnih kategorija poput šampona, pokretač rasta i promjena unutar kategorije. Pridometnemo li tome količinski rast od 1% u prva 4 mjeseca ove godine u odnosu na 2009. (što je čini jednom od rijetkih kategorija koje bilježe veću potrošnju, iako bilježi vrijednosni pad od 2%), s olakšanjem možemo zaključiti da Hrvati neće štedjeti na čistoći, koliko god kriza duboka bila.

Analizirao:
Ivan Junaković, Nielsen
Voditelj Odjela za odnose s klijentima
nielsen_logo-40-small

Prethodni članakMože li Kerum d.o.o preživjeti krizu i nastaviti s razvojem?
Sljedeći članakBrašno, sok, deterdžent… jeftiniji, a šećer i kava skuplji nego lani