Instant juha – Trendovi i brendovi: Osrednja lojalnost, prilika za rast

Za ukupno 68% korisnika kategorije marka brenda je malo ili nimalo bitna, što govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja te da postoji još prostora za rast kategorije, ali i za rast lojalnosti prema brendovima unutar kategorije

Ponekad ubrzani način života ne ostavlja dovoljno prostora i vremena za pripremu jela, no instant juhe su pravi primjer da je moguće uživati u ukusnom toplom jelu i pritom potrošiti minimalno vremena za njegovu pripremu.

Taj ukusan, hranjiv i zdrav obrok ne bismo trebali preskakati, posebno ne sada kada nam se bliže kraći i hladniji dani.

Između ostalog, postoji mnogo pozitivnih učinaka juha na zdravlje, posebice onih od povrća koje su bogate vitaminima i mineralima.

Instant juhe nam dozvoljavaju uživanje u hranjivom, toplom obroku za svega pet minuta utrošenih za njegovu pripremu.

STRUKTURA KATEGORIJE
Ipsos nudi BRANDpuls alat koji omogućuje detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača kombinacijom tržišnih indikatora s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Dobivene podatke moguće je koristiti za medijsko planiranje, definiranje novih marketinških ciljeva i aktivnosti, kreiranje marketinških strategija te bolje poznavanje i razumijevanje konkurentskog tržišta. Podaci u daljnjem tekstu odnose se na područje Hrvatske za prvu polovicu 2017. godine.

U Hrvatskoj instant juhe barem ponekad konzumira 49% populacije u dobi od 15 do 64 godine. Tek za 32% korisnika instant juha jako je bitna marka brenda koji konzumiraju.

Ostalim korisnicima kategorije marka je malo ili nimalo bitna, što govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja te da postoji još prostora za rast kategorije, ali i za rast lojalnosti prema brendovima unutar kategorije.

Među korisnicima kategorije juha imamo 14% velikih korisnika, koji ih konzumiraju jednom tjedno ili češće, 20% umjerenih korisnika, koji juhe konzumiraju jednom mjesečno do najviše 2-3 puta mjesečno, i 15% malih korisnika, koji juhe konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno.

Među velikim korisnicima juha nalazimo podjednako muškaraca i žena koji češće od prosjeka žive na području Slavonije, Like i Banovine. Veliki korisnici većinom su srednjoškolskog obrazovanja te ih je više od polovine zaposleno.

STILOVI I STAVOVI
Veliki korisnici kategorije instant juha nisu cjenovno osjetljiva skupina potrošača i vole kupovati proizvode koji naglašavaju njihov identitet.

Vrlo im je bitno graditi karijeru, no pritom nerijetko zanemaruju smireni životni stil.

S obzirom na ubrzan način života, često posežu za nezdravom prehranom bez obzira što im je važno izgledati privlačno.

Trendovi su im manje bitni, iako vole trošiti kako bi se statusno dokazali. Hedonisti su, koji između ostalog vole uživati u kulturnim manifestacijama, no ostavljaju dosta prostora i za njegovanje obiteljskih odnosa.

Ukupno 49% velikih korisnika kategorije instant juha smatra da je juha pola ručka. Jednako tako smatraju da bi instant juhe trebale biti u pakiranjima za različiti broj osoba.

Tako bi manja i veća kućanstva mogla koristiti jednu instant juhu za obrok. Veliki korisnici smatraju da juhe u vrećici nisu toliko zdrave i kvalitetne kao domaće juhe.

POREDAK BRENDOVA
Osim općenitog praćenja kategorije instant juha, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Vodeći brend u kategoriji juha je Podravka s 31% korisnika brenda u posljednjih mjesec dana. Na drugom mjestu nalazi se Maggi juha s 21% korisnika, a na trećem Knorr sa 16% korisnika brenda.

U okviru BRANDpulsa uspoređujemo i brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscore-u Podravka je vodeći brend u kategoriji instant juha u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigla na svim brend indikatorima.

Maggi i Knorr također drže drugo i treće mjesto, s nešto nižim vrijednostima od Podravka juha.

Prethodni članakDodijeljene nagrade za društveno odgovorno poslovanje
Sljedeći članakProglašeni dobitnici Liderove nagrade “Hrvoje Mateljić”