Intimna njega – Higijenski ulošci predvode oglašavanje

Higijenski ulošci vodeća su kategorija intimne njege koja prema broju promocija drži više od tri četvrtine udjela (76%) te 70% prema GAV-u, a ostatak udjela podijelili su dnevni ulošci, ostala intimna higijena (sapuni, maramice, gelovi itd.) i tamponi.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Intimna njega” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period svibanj 2022. – travanj 2023. vs. svibanj 2021. – travanj 2022.

Higijenski ulošci vodeća su kategorija intimne njege koja prema broju promocija drži više od tri četvrtine udjela (76%), što je za 2% više nego u prethodnoj 12 mjeseci. Dnevni ulošci smanjili su svoj udio za 1% te sada imaju 18%, a značajno manje udjele ostvarila je ostala intimna higijena (sapuni, maramice, gelovi itd.) od 4% i tamponi od 2%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti higijenski ulošci rasli su za 3% te sada imaju 70% udjela, dok su dnevni ulošci zadržali svojih 24%. Ostala intimna higijena ostvarila je 4%, a tamponi 2% udjela u GAV-u.

PROIZVOĐAČI I BRENDOVI
Vodeći proizvođač u kategoriji intimne njege je Procter & Gamble (brendovi Always, Naturella, Tampax) koji prema broju promocija ima 28% udjela, što je isto kao i u prethodnoj godini. Essity (Libresse, Tena Cosmetic) je na drugom mjestu s 26%, ostvarivši rast od 3%, dok je Violeta (Violeta, We Care) treća s 23% u oba godišnja perioda. Dosta manji udio od 3% zauzeo je Edgewell (Carefree o.b.), dok su ostali proizvođači zadržali 9% udjela. Privatna robna marka je blago pala za 1% te sada ima 11% udjela prema broju promocija.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti Procter & Gamble je svoj udio unaprijedio za 6% i sada drži 31%, a potom dolaze Essity s 25% (+1%) i Violeta s 20% (+2%). Edgewell je ostvario 6%, a jednako toliko pripalo je i ostalim proizvođačima. Privatna robna marka u GAV-u je izgubila 4% te je godišnje razdoblje zaključila s 11% udjela.

Libresse je ostvario rast od 3% i tako s 26% udjela učvrstio svoje vodeće mjesto među brendovima intimne njege prema broju promocija. Jedan posto rasta ostvario je Always te sada ima 22%, a Violeta je zadržala svoj udio od 14%. Slijede We Care s 9%, Naturella sa 6% i Carefree s 3%, dok su ostali brendovi zauzeli 9% udjela. Privatna robna marka prema broju promocija ostvarila je 11% ili 1% manje u usporedbi s ranijim godišnjim razdobljem.

Libresse i Always nalaze se na vrhu poretka vodećih brendova s 25% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti pri čemu je Libresse u plusu 1%, a Always u značajnom rastu od 9%. Violeta je porasla za 1% i sada ima 13%, We Care i Naturella drže po 7%, a Carefree 6%. Ostali brendovi su zauzeli 7% (-4%), a privatna robna marka 11% (-4%).

Zanimljivo je vidjeti i kako su vodeći proizvođači zastupljeni u katalozima i letcima trgovačkih lanaca. Procter & Gamble je najviše zastupljen kod Kauflanda s 57% i Bipe s 48%, Essity kod Studenca s 53% i Plodina s 52%, Violeta kod KTC-a s 47% i Kauflanda s 25%, Edgewell kod Konzuma s 14% te dm-a i Bipe po 10%. Privatna robna marka najviše je pak zastupljena kod Müllera sa 75% udjela.

Prethodni članakMihovil Stanić – Boso
Sljedeći članakStudenac: Pobjednica prvog KodiraONA izazova započela s programom mentorstva