28.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024., 11:53
IzlogPromoIstraživanje otkrilo najnoviji profil kupca Pepca

Istraživanje otkrilo najnoviji profil kupca Pepca

Od Portugala, preko Hrvatske do Poljske – uvijek se radi o dobro obrazovanoj, zaposlenoj majci kojoj su niske cijene najvažnije

Kupci obavljaju više od 30 milijuna transakcija u Pepco trgovinama svakog mjeseca. Tko su korisnici lanca? Koji su ključni faktori kupnje? Koliko često obavljaju kupovinu? Najnoviji rezultati Pepco istraživanja kupaca donosi odgovore na sva ova pitanja. Lanac, koji je započeo svoje poslovanje u Poljskoj i sada ima trgovine u 18 europskih zemalja, koristi ovo istraživanje kako bi kreirao profil svojih kupaca i najbolje odgovorio na njihove potrebe.

Pepco kupci u svakoj zemlji uglavnom su žene koje čine čak 87% svih kupaca. Obično (68%) su to zaposlene osobe s najmanje srednjoškolskim ili višim obrazovanjem (77%). Polovica kupaca su osobe u dobi od 25 do 45 godina, mnogi od njih su roditelji, od kojih 41% ima djecu do 14 godina.

Prema 67% ispitanika, niske cijene su ključni razlog za redovitu kupovinu u Pepcu u svakoj europskoj zemlji. Drugi razlozi za prvu kupovinu uključuju dobar omjer cijene i kvalitete te atraktivnu ponudu, koje je spomenulo 40%, odnosno 30% ispitanika. Velika većina kupaca (69%) završava svoju posjetu kupovinom, što potvrđuje da Pepco ispunjava očekivanja posjetitelja i nudi proizvode koje traže. Lanac ima veliku bazu lojalnih kupaca – više od polovice njih posjećuje trgovine češće nego jednom mjesečno. Kupci priznaju da su se nedavno suočili s teškim razdobljem; 46% njih vjeruje da im se financijska situacija pogoršala u protekloj godini zbog inflacije, zbog čega još više cijene pristupačnost ponude.

Ovo su samo odabrani rezultati istraživanja koje provode jednom godišnje na tržištima na kojima Pepco posluje. Istraživači su razgovarali s gotovo 10.000 potrošača tijekom istraživanja kako bi osigurali reprezentativnost uzorka. Na temelju ovog istraživanja Pepco kreira i redovito analizira Indeks zadovoljstva kupaca (CSI) koji omogućava procjenu aspekata kao što su kvaliteta korisničke usluge, izgled prodajnog prostora, izbor proizvoda ili razina cijena. Indeks nastavlja biti visok, dosežući 89 bodova tijekom najnovijeg istraživanja.

“Analiza podataka ključni je element naše poslovne strategije. Redovito razgovaramo s kupcima, dodatno analizirajući brojne čimbenike poput ekonomske situacije, potrošačkih trendova ili vrijednosti brenda. Ključne odluke o ponudi, komunikaciji ili izgledu trgovine donose se na temelju takvih analiza. To nam omogućuje da osiguramo proizvode i usluge prilagođene potrebama naših kupaca bez obzira na lokaciju”, tvrdi Agnieszka Olejniczak, direktorica marketinga.

Potrošači u središtu Pepco strategije
Informacije o kupcima, njihovim potrebama i očekivanjima dijele se s različitim odjelima i razinama u Pepcu – od prodaje i korisničke službe preko nabave do menadžmenta. Jednom godišnje organizira se obrazovni program za zaposlenike kako bi im se pomoglo steći glavne podatke o ključnoj potrošačkoj grupi kroz zabavu i natjecanje. Inicijativa “Upoznaj svog kupca” uključuje snimke intervjua među stanovnicima raznih zemalja koji dijele svoje komentare o svom odnosu s Pepcom i emocijama povezanim s njim.

Fokusiranje na potrošače i njihove potrebe omogućuje lancu dinamičan rast, redovito prilagođavanje ponude te pune police novih proizvoda. Njihov broj je iznimno velik jer svaka trgovina u prosjeku ima 530 kategorija, što je približno 13.000 artikala. Ponuda se redovito osvježava i poboljšava s više od 130 novih kolekcija svake sezone.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Vindijine trgovine sada dostupne na Woltu u 10 hrvatskih gradova

"Dugoročno od suradnje sa Woltom, uz dosadašnju uspješnost i prepoznatljivost, očekujemo još jače isticanje svojih brandova i proizvoda, veći doseg do novih kupaca te...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...