Italija na dlanu

Dućan Gastronomica nedaleko Kvaternikova trga krije mnoge delicije po kojima je Italija nadaleko poznata, a vlasnica ponosno ističe kako su proizvodima manjih proizvođača zastupljeni podjednako svi dijelovi te zemlje.

Vrhunska hrana kao što su kvalitetno maslinovo ulje, tartufi, preko mnoštva pizza, raznih umaka i tjestenina, sireva, cannola, sladoleda, pa odlično vino, idilični pejsaži, bezvremenska glazba… Moglo bi se nabrajati unedogled, ali jasno je kako su sve ove asocijacije na našeg neposrednog zapadnog susjeda – Italiju. Njeni nabrojani glavni aduti nisu ni izbliza sve što ta zemlja nudi, ali ipak pružaju izvjesni uvid u brojne blagodati koje nam stižu s popularne “čizme”.

Tog silnog bogatstva ponude itekako je bila svjesna i Andrea Štimac, vlasnica trgovine Gastronomica, smještene u neposrednoj blizini zagrebačke tržnice Kvatrić, jer je gotovo svoj cijeli radni vijek u nekoj mjeri vezana uz Italiju.

“U Mercatoneu, koji je bio prvi veći trgovački centar kod nas, radila sam od otvaranja. Zatim sam prešla u Ipercoop na mjesto voditeljice odjela, a na kraju me put odveo u Westgate gdje sam bila store manager za tri dućana s odjećom”, prisjeća se Andrea svog puta dodajući kako ju je svako to radno mjesto ispunjavalo na svoj način i donosilo posebno iskustvo jer je sudjelovala u baš svakom koraku, od naručivanja robe do izlaganja na policama. Koliko god izgledalo idilično, nije baš sve teklo glatko i, unatoč tome što je obožavala svoj posao i posvećivala mu se u potpunosti, cijela je priča završila otkazom.

U međuvremenu se, a zahvaljujući partneru Talijanu, Andrea počela baviti i uvozom talijanskog piva pa je nakon otkaza sasvim logična stvar bila da se konačno “baci u biznis” i za početak otvori kafić jer je slučaj htio da im se ukazala prilika za najam odličnog poslovnog prostora u blizini današnjeg dućana. U njemu su, kako se i priliči, nudili talijanski brend kave Musetti te pivo Menabrea.

“Prije gotovo dvije godine, i to ponovno slučajno, oslobodio se ovaj prostor te smo odlučili da je ovoga puta vrijeme za otvaranje dućana s talijanskim delicijama”, govori Andrea uz napomenu kako je i u kafiću, kojeg je u međuvremenu zatvorila, imala dio s policama na kojima je za prodaju izložila malo vina i maslinovog ulja pa je dućan zaista bio logičan nastavak cijele priče.

BRONČANI KALUPI
Ulaskom u dućan sve poveznice s Italijom postaju još očitije jer cijelu atmosferu dodatno zagrijava i kod nas prepoznata i popularna canzona. A s desna, na polici najbliže ulazu, vlasnica je odlučila smjestiti razne vrste tjestenine kako bi kupcu ta namirnica koju najviše vežemo uz Italiju odmah bila na dohvat ruke. “Imamo isključivo ovu vrstu tjestenine koja dolazi iz regije Basilicata s juga Italije. Riječ je o malom proizvođaču koji dosta izvozi, ali nije prisutan u velikim lancima ni kod nas, ali ni u svojoj matičnoj zemlji”, ističe Andrea pojašnjavajući kako se radi o “pasti artigianale” koja se radi u relativno malim serijama i to na brončanim kalupima. Takav proces izrade podrazumijeva dulje sušenje na nižim temperaturama zahvaljujući čemu tjestenina ima grublju površinu od one izrađene na standardnim teflonskim kalupima pa bolje upija predviđene umake.

Tjestenina koja se radi na brončanim kalupima mora se dulje sušiti na nižim temperaturama i ima grublju površinu za bolje upijanje umaka

Odmah nakon tjestenine na policama se uočava riža brenda Nuvola iz Castel d’Aria koji se ponosi proizvodnjom od 1592. godine. I ona, kao još jedna okosnica talijanske kuhinje, u Gastronomicu stiže od malog proizvođača, ali ovoga puta sa sjevera zemlje, iz mjesta u blizini Mantove, a vlasnici Andrei preporučila ju je prijateljica.

Nijedan ozbiljan gastronom posvećen talijanskoj kuhinji vjerojatno ne može zamisliti izradu specijaliteta bez kvalitetnog brašna, bilo onog s oznakom 00, što znači da je posebno fino mljeveno i odlično za pizzu te kruh, ili pak brašna semola od durum pšenice, najpodesnijeg za pravljenje tjestenine.

“Brašno nam je u posljednje vrijeme veliki hit jer su ljudi sve više skloni radit kruh i razne tjestenine kod kuće. Kupci, a po preporuci blogera koji s našim brašnom peku na svojim radionicama, dolaze i traže naročito brašna za izradu beskvasnog kruha”, navodi Andrea napominjući kako je izvrsnost brenda Caputo potvrdila i njena majka. Gastronomica još nudi tartufe iz Umbrije, u čiju se izvornost vlasnica sama uvjerila prilikom posjeta tvornici, a maslinovo ulje i vina dolaze iz južne regija Puglia.

U dućanu je i neizbježan hladnjak u kojem su sirevi kao što su mozzarella, parmezan, burrata, ali i čuvena dimljena i sušena svinjska obrazina koju Talijani zovu guanciale i bez koje nema prave carbonare. Iza hladnjaka se pak smjestio mali, priručni šank s aparatom za pravu talijansku Musetti kavu na koju je Andrea još u kafiću navikla svoje stalne goste pa oni i danas rado svrate uživati u njoj.

NAJBOLJE IZ ITALIJE
Na policama je još i birani asortiman talijanskih čokolada iz Piemontea, keksa i raznih biskvita kao i slatkih namaza i pekmeza sa 100-postotnim udjelom voća. “Nedavno sam se vratila sa sajma u Budimpešti gdje sam otkrila vrhunsku kremu od pistacija te limuna i pistacija sa Sicilije. Za takvu deliciju ne trebaju niti palačinke niti kruh ili neka druga ‘podloga’. Dovoljno je imati žlicu”, uvjerava vlasnica sa smiješkom dodajući kako će uskoro na sajam vina u Napulj pa će sigurno i od tamo donijeti pokoji novitet kojim će oduševiti kupce.

U dućan originalni umak pesto dolazi iz njegove postojbine Genove po kojoj je i dobio ime

Ova trgovina nudi i bogati izbor umaka od rajčica iz regije Molise u kojoj rade samo s plodovima koji dozrijevaju ljeti kada su posebno bogata i raskošna okusa. Originalni umak pesto dolazi iz njegove postojbine Genove po kojoj je i dobio ime, a sadrži samo maslinovo ulje, bosiljak, parmezan i malo češnjaka. Nudi se i pesto od primjerice kombinacije badema i rukole, indijskih oraščića i sušene rajčice, radiča i oraha, ljutike i pistacija te bosiljka i pistacija, a kupcima uvijek na raspolaganju mora biti i pjenušavo vino prosecco.

“U dućanu, iako je relativno mali, nastojim ponuditi zaista najbolje iz Italije. A kako je riječ o manjim količinama roba mi najčešće dolazi dostavom, dok za vina imam svog autoprijevoznika. Samo žestoka pića dobavljam preko posrednika jer bih za njih trebala ishoditi posebnu dozvolu”, navodi vlasnica priznajući kako posao traženja novih artikala i dobavljača te degustiranje, kad se mogu spojiti ugodno s korisnim, zaista ima puno svojih draži i prednosti pred ostalim zanimanjima.

Sada, u drugoj godini poslovanja Gastronomice, vlasnica je zadovoljna jer kaže da su se kupci navikli pa dolaze ili po preporuci prijatelja ili zato što su putem društvenih mreža vidjeli da kod njih mogu nabaviti nešto što drugdje ne nalaze. Za sve njih sadašnje, ali i buduće, Andrea i Vlatko, kao njen vjerni suradnik već 20 godina, imaju još mnoštvo aseva u rukavu koje će im rado preporučiti.

Prethodni članakPet preporuka HGK za razvoj prometnih djelatnosti
Sljedeći članakHrvatska na prvom mjestu među svim Glovo zemljama po udjelu električnih vozila za dostavu