Ivica Milotić – Histris

Linijom svojih proizvoda bez nitrita potvrđujemo kako idemo ukorak sa svjetskim trendovima u industriji te da odgovaramo na potrebe potrošača i brinemo o njihovom zdravlju, ističe Ivica Milotić, vlasnik i direktor tvrtke Histris.

Priča Histrisa kakvog poznajemo danas krenula je od trgovine namirnicama u jednom poznatom turističkom naselju. Broj trgovina kroz godine je rastao da bi 2019. Histris u potpunosti transformirao svoje poslovanje iz maloprodaje u proizvodnju. Danas se njihovi proizvodni pogoni nalaze u Svetom Petru u Šumi, a imperativ poslovanja tvrtke je širenje proizvodnje kroz investiranje te stalne inovacije.

U proizvodnji koristite domaće sirovine te ste slijedom toga nositelj oznake Meso hrvatskih farmi. Koje prednosti i izazovi proizlaze iz ove odluke, pogotovo s obzirom na više troškove domaćeg u odnosu na uvozno meso?
Meso domaćeg podrijetla, ujedno i nositelj oznake Meso hrvatskih farmi, važan je temelj našeg poslovnog identiteta i ustrajni smo u njegovu korištenju. Naime, Histris brend izgrađen je na domaćoj kvaliteti i autentičnosti i smatram kako je to naša najbolja poslovna odluka neovisno višoj cijeni u odnosu na uvozno meso. Domaći kupci teže takvim proizvodima, jer su uz njih odrasle generacije, a turistima je to prilika da dobiju novi doživljaj okusa čime ih izravno uvodimo u našu kulturu. Svježe meso kupujemo u Hrvatskoj od partnera koji tove stoku, a repromaterijal također nabavljamo od hrvatskih proizvođača. Uz to, u suradnji s mjesnom i županijskom upravom radimo na zaštiti zemljopisnog podrijetla. Histrisove proizvode moguće je kupiti u skoro svim većim domaćim maloprodajnim lancima, specijaliziranim prodavaonicama delicija, a prisutni smo u Italiji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj gdje promičemo naše zavičajne okuse. Ukratko, najveći izazov je cijena, ali prednosti korištenja domaćeg mesa višestruko su veće i ne planiramo ih se odreći.

Osim na domaćem tržištu, s našim smo proizvodima prisutni još u Italiji, Austriji, sloveniji i njemačkoj

Sa svojim proizvodima predstavljate se i na međunarodnim sajmovima, a u veljači 2023. devet se vaših proizvoda okitilo prestižnim priznanjima Superior Taste Award. Koliko su vam važne međunarodne izložbe za jačanje vašeg brenda te na koji način ovakva stručna priznanja utječu na vaše poslovanje?
Naš najveći pokazatelj uspjeha su zadovoljni potrošači, a moramo priznati kako i svjetska priznanja potvrđuju da smo sve prepoznatljivi brend na tržištu. Superior Taste Award je među najistaknutijim priznanjima vrhunske okusne kvalitete u svijetu i ponosni smo na to što je čak devet Histris proizvoda nagrađeno prepoznatljivim zvjezdicama. Uspjesi na međunarodnoj sceni dokaz su Histrisove predanosti vrhunskoj kvaliteti proizvoda. Ujedno je to i naš dodatni doprinos u očuvanju i zaštiti istarske kobasice, ali i veliko priznanje predanosti i radu svih naših zaposlenika i zajedničkoj ustrajnosti na kvaliteti iz koje proizlazi snaga brenda Histris. Stručna priznanja tako su samo dodatan poticaj da i dalje stvaramo vrhunske proizvode.

U svom poslovanju primjenjujete kreativan pristup te ste posvećeni inovacijama. Na koji način integrirate inovacije u proizvodnji mesa, posebno u stvaranju premium proizvoda poput salama od jelena i divlje svinje s tartufima?
Histris je suvremena tvrtka koja neprestano osluškuje potrebe svojih potrošača, ali i prati svjetske gastro trendove. Nastojimo kombinirati lokalne okuse na inovativan način. Spajanjem više istarskih brendova, primjerice istarsku kobasicu s cijenjenim i svjetski priznatim tartufom, proizvodu dajemo dodanu vrijednost. Također, zahvaljujući privatnom lovištu koje Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od mjesnih lovačkih društava, omogućena nam je izrada salama te kobasica od divljači, a tako smo inovativno spojili vrijedne resurse šume i stvorili proizvode visoke kvalitete. Potvrđuju to i naše nagrađivane premium salame. Naime, salame od jelena i divlje svinje s tartufima jedinstveni su proizvodi na hrvatskom tržištu, ujedno i premium proizvodi zbog ograničene proizvodnje i ograničenih prirodnih resursa. Priprema proizvoda od divljači razlikuje se od one od domaćih životinja zato što je meso divljači znatno manje masno. To znači da se i brže suši te je tvrđe nakon sušenja baš zbog nedostatka masnoće, zato se u proizvode od divljači dodaje 50 posto svinjskog mesa. Istaknuo bih još jedan inovativan proizvod Histrisa, a to je naša salama od domaćeg svinjskog mesa sa sušenim smokvama, utemeljena na tradiciji istarskih težaka, obogaćena slatkim notama koje osvajaju i najzahtjevnije gurmane.

U proizvodnom pogonu površine 1.100 četvornih metara na godišnjoj razini proizvedete oko 250 tona mesa. Možete li nam približiti kako izgleda proizvodni proces u vašem modernom pogonu u Svetom Petru u Šumi?
Imamo tri glavne skupine proizvoda – polutrajne suhomesnate proizvode, trajne suhomesnate proizvode te svježe meso i mesne pripravke. Proces proizvodnje obuhvaća nekoliko ključnih koraka koji ovise o vrsti proizvoda. Generalno, za početak je važna priprema sirovina, što u našem slučaju uključuje domaće meso i začine. Nakon odabira i pripreme kvalitetnih sirovina, meso se melje i na taj se način postiže željena tekstura, dok se miješanjem sastojaka postiže kompaktan i homogen mesni proizvod te se dodaju začini kako bi se postigao i željeni okus.

vrhunska tehnologija u našem pogonu osigurava potpunu kontrolu procesa i automatizaciju određenih faza

Dobivena mesna masa puni se u prirodne ili kolagene ovitke kojima određujemo oblik te veličinu. Među koracima su i sušenje i pasterizacija, a nakon ovih važnih proizvodnih faza u očuvanju kvalitete, sigurnosti i dugotrajnosti proizvoda, slijedi završno pakiranje u odgovarajuću ambalažu za transport i distribuciju. Vrhunska tehnologija u našem pogonu osigurava potpunu kontrolu procesa i automatizaciju određenih faza, a vrhunski tim ljudi daje svoj poseban potpis zbog kojeg se u konačnici svi ponosimo našim proizvodima.

Održiva poljoprivredna proizvodnja postaje imperativ, a Histris je jedna od onih tvrtki koje su prepoznale važnost ovakvog pristupa pa ste, među ostalim aktivnostima, na krov proizvodnog pogona instalirali i solarne panele. Koje ste konkretne promjene primijetili u poslovanju od kada je solarna fotonaponska elektrana puštena u rad?
Održivo i odgovorno poslovanje dio je poslovne strategije Histrisa, a dodatno potaknuti i visokim cijenama energenata, u proljeće 2022. godine, odvažili smo se na značajan pothvat modernizacije pogona i montažu fotonaponske elektrane na krovu naše zgrade. Ugradili smo 225 solarnih panela i dobili solarnu elektranu kapaciteta 100 kWh te proizvodimo struju dostatnu za 40-ak kućanstava. Iskoristili smo u potpunosti površinu krova i stogodišnjoj zgradi dali novu vrijednost, a povrat investicije očekujemo kroz tri godine. U planu je i nadogradnja pogona što uključuje povećanje kapaciteta proizvodnje, samim time i naše solarne elektrane ugradnjom novih panela. Iako je mjesečna proizvodnja struje manja od naših potreba, smanjili smo potrošnju električne energije i do 40 posto.

Europska komisija u listopadu je usvojila nove smanjene granične vrijednosti za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive u cilju zaštite zdravlja građana. Kako se prilagođavate sve strožim zahtjevima koje pred vas kao proizvođače postavljaju norme i propisi Europske unije?
Uredbe Europske komisije pokazuju kako idemo u pravom smjeru, a linijom svojih proizvoda bez nitrita potvrđujemo i kako smo ukorak sa svjetskim trendovima u industriji te da odgovaramo na potrebe potrošača i brinemo o njihovom zdravlju. Naime, upravo su nitriti zaslužni za prepoznatljivu boju mesnih proizvoda i uobičajeno očuvanje dugotrajnosti, a uklanjajući ih iz sastava, najavili smo zdraviju eru omiljenih suhomesnatih delicija. Također, postali smo i jedan od predvodnika zdravih trendova u proizvodnji mesa na domaćem tržištu te smo prvi veći dionik mesne industrije u Hrvatskoj koji suhomesnati asortiman bez nitrita donosi na police maloprodajnih objekata diljem zemlje.

Ako se malo usmjerimo na budućnost, možemo li dati naznake kakve planove širenje poslovanja imate u idućoj godini ili u kratkoročnom nadolazećem periodu? Na što planirate usmjeriti svoje snage? Je li to širenje asortimana, jači iskorak na strana tržišta ili nešto treće?
Histris nastavlja ulagati u kvalitetu proizvoda i procesa proizvodnje, ali i zadovoljstvo potrošača kako bi im uvijek iznova osigurao vrhunske suhomesnate proizvode koji čuvaju i promoviraju ono najbolje od istarske gastro tradicije. Također, plan je i u sljedećoj godini stabilno povećavati izvoz, predstaviti se na novim inozemnim tržištima te proširiti kapacitete i dodatno jačati prisutnost na domaćem tržištu.

Prethodni članakKratohvil: Broj obrta u prošloj godini porastao je za više od 10.000
Sljedeći članakAZTN kaznio Plodine s 30.000 eura