Izvoz bezalkoholnih pića iz BiH skočio za 12 posto

Najviše bezalkoholnih pića iz BiH u proteklom razdoblju izvezeno je na tržište Hrvatske, Srbije, Švicarske, Velike Britanije i Njemačke

Tvrtke iz BiH u prva četiri mjeseca izvezle su bezalkoholnih pića u vrijednosti od 10,9 milijuna KM, što je za 12 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a proizvođači kažu kako inozemni kupci, koji su daleko zahtjevniji po pitanju kvalitete, rado konzumiraju sokove proizvedene u tamošnjim pogonima.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, od siječnja do kraja travnja na BiH tržište stiglo je bezalkoholnih pića čija je vrijednost 35,96 milijuna KM ili 12 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

“Najviše bezalkoholnih pića iz BiH u proteklom razdoblju izvezeno je na tržište Hrvatske, Srbije, Švicarske, Velike Britanije i Njemačke. Istovremeno, najviše je ovih pića na tržište BiH stiglo iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije”, istaknuli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Vrijednost izvoza bezalkoholnih pića lani, pokazuju podaci ove komore, iznosila je 36,9 milijuna maraka, što je za sedam posto više u odnosu na godinu ranije. Kad je u pitanju uvoz, tijekom prošle godine stiglo je bezalkoholnih pića u vrijednosti 116,6 milijuna, što je 29 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakUzlet cijena žita zbog rušenja brane u Ukrajini
Sljedeći članakNedostatak sna kod djece može dovesti do emocionalne nestabilnosti i razvoja pretilosti