Izvoz talijanskog vina pada prvi put u 30 godina

U tamošnjoj udruzi poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da bi talijanska proizvodnja vina ove godine trebala dosegnuti 45 milijuna hektolitara, što je 5% manje u odnosu na prošlu godinu

Talijanski izvoz vina bi u 2020., po prvi puta u 30 godina, a zbog izvanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, mogao zabilježiti pad i to od 4 posto. Prognoza je to talijanske udruge poljoprivrednika Coldiretti, a temelji se na podacima talijanskog zavoda za statistiku Istat za prvih pet mjeseci 2020. godine, navodi esmmagazine. Prošle je godine vrijednost talijanskog izvoza vina dosegla povijesni maksimum od 6,4 milijarde eura.

Osim pandemije i poteškoća u pribavljanju sezonskih radnika zbog ograničenja uzrokovanih karantenom, na berbu 2020. godine utjecale su i tenzije u međunarodnoj trgovini, poput izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Tržište Ujedinjenog Kraljevstva značajan je potrošač prosecca, najvažnijeg izvoznog talijanskog vina, i postoji bojazan da bi uvođenje carina u slučaju ‘teškog’ brexita moglo negativno utjecati na taj segment.

U Kini, zemlji u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi bolesti uzrokovane koronavirusom, potrošnja talijanskog vina od siječnja do svibnja ove godine pala je za 44% po vrijednosti. U Ujedinjenom Kraljevstvu prodaja je istovremeno pala za gotovo 12%, u Francuskoj 14%, dok je izvoz u Njemačku i Sjedinjene Američke Države pao za 1%.

Proizvodnja vina
U tamošnjoj udruzi poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da bi talijanska proizvodnja vina ove godine trebala dosegnuti 45 milijuna hektolitara, što je 5% manje u odnosu na prošlu godinu.

Procjene francuskog Ministarstva poljoprivrede, zemlje koja se s Italijom bori za titulu najvećeg svjetskog proizvođača vina, govore kako će njihovi vinari proizvesti između 44,7 i 45,7 milijuna hl, dok bi proizvodnja Španjolske trebala dostići 43-44 milijuna hl.

Unatoč brojnim vremenskim neprilikama, koje uključuju afričku vrućinu koja se izmjenjuje s pljuskovima i tučom, Italija očekuje visokokvalitetnu berbu, iako će konačni rezultat ovisiti o uvjetima u ostatku kolovoza te u rujnu.

Oko 70% ukupne proizvodnje činit će vina kontroliranog odnosno garantiranog porijekla te vrhunska vina, a preostalih 30 posto su stolna vina. Godišnji promet vina u Italiji doseže vrijednost veću od 11 milijardi eura, a sektor u vinogradima, vinarijama i komercijalnoj distribuciji zapošljava 1,3 milijuna ljudi.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKružno gospodarstvo: Kružni je put održivosti
Sljedeći članakNamazi: Paštete s najviše promocija