Ja TRGOVAC magazin – lipanj 2020.

A trebao je biti nogomet
Upravo ovih dana trebali smo svi biti ustreptali u navijačkom zanosu zbog novih uspjeha naših “Vatrenih” na Europskom prvenstvu u nogometu koje se trebalo igrati u 12 gradova u 12 različitih europskih zemalja. Međutim, sudbina se s nama poigrala pa je sada u tijeku prvo poluvrijeme svjetskog prvenstva koje se igra s nešto manjom korona lopticom, koja se mjeri u nanometrima, te je na kraju prvog polugodišta rezultat prilično neizvjestan. Nema sumnje da će svjetska znanstvena zajednica pronaći cjepivo, no svaki je dan važan a mjeseci su se pretvorili u godine. U trenutku zaključenja ovoga izdanja broj mrtvih od bolesti COVID-19 na globalnoj je razini došao blizu 460 tisuća i neumitno hita prema nevjerojatnih pola milijuna žrtava od ove opake bolesti.

Radije bih ovdje pričao isključivo o poslu ne spominjući koronavirus i COVID-19 i iskreno se nadam kako ćemo uskoro ove termine pospremiti u arhivu da ih više nikada ne spomenemo, ali trenutno su svi svjetski poslovni tokovi time određeni i usmjereni. Tako su i naši kolumnisti, koji imaju diskrecijsko pravo odabrati temu iz svog područja ekspertize, svatko na svoj način i iz svog kuta pričali o utjecaju koronakrize na lance opskrbe ili pak o tome da je jedina dobra stvar koju je ova pošast donijela ubrzana digitalizacija pojedinih sektora, osobito javnog.

Trgovina je vrlo otporna pa vidimo kako su i investicije nastavljene jer je Supernova grupa otvorila retail park u Požegi, a i Makarska je dobila svoj prvi trgovački centar – SPOT shopping mall. Vidjeli smo i otvorenja trgovina Lidla, Tommyja, Ribole, Plodina a i Eurospin je pred vratima otvorenja. Nadamo se svi da će turistička potrošnja barem donekle dati poticaj nacionalnom gospodarstvu kako bi se ublažio udar na BDP i sačuvala radna mjesta.

S nadom u bolje sutra i pozivom da samo zajedno možemo prevladati sve ove nedaće, ovom prilikom želim pozvati i sve tvrtke iz našeg sektora na sudjelovanje u velikom natječaju Zlatna košarica jer prijave traju samo još do kraja lipnja. Sudjelovanje tvrtki u svim kategorijama potpuno je besplatno, da otklonimo tu svaku nedoumicu, s obzirom na to da je riječ o velikoj nagradi koja prepoznaje uistinu najbolja ostvarenja u domaćoj maloprodaji i industriji robe široke potrošnje. I ova je kriza pokazala koliko je pozitivnih primjera bilo i u kojoj su mjeri ovi sektori svaki sa svoje strane strateška okosnica društva i ekonomije. Stoga, prijavite se i pokažite javnosti najbolje od onoga što svakodnevno radite.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHotelu Medena d.d. dodijeljeno 11,1 milijuna kn bespovratnih sredstava iz fondova EU
Sljedeći članakMedijski barometar trgovačkih lanaca: Poslovanje u fokusu