Jadranska pivovara: U išćekivanju princa

jadranska-pivovara-ftd1Radnici “Jadranske pivovare” ušli su u zadnji tjedan iščekivanja konačne odluke slovenskog vlasnika “Pivovarne Laško” o sudbini jedine splitske i dalmatinske pivovare.

Dana 31. ožujka očekuje se odluka o prodaji ili najmu pivovare, a ni gašenje proizvodnje nije isključeno.

– Strpljivo čekamo. Direktoru Nenadu Buljanu dopustili smo ponovni ulazak u pivovaru i tako će biti do isteka roka. Ako se tada ne bude znala naša sudbina ili ako se donese odluka o gašenju proizvodnje, ponovno idemo u sindikalne akcije, a što uključuje i fizičko zauzimanje pivovare, kaže nam Goran Domjanović, sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi.

Kako doznajemo, od nekoliko zainteresiranih za kupnju “Jadranske pivovare”, najdalje su odmakli pregovori slovenskih vlasnika s princom Luitpoldom Bavarskim, vlasnikom licencije za pivo “Kaltenberg”.

Bavarski je princ zainteresiran za dugoročni najam pivovare (minimalno pet godina) koji bi možda u konačnici mogao rezultirati i kupnjom. Princ namjerava povećati proizvodnju, uložiti znatna financijska sredstva u marketing te tako vratiti nekadašnju poziciju lidera na dalmatinskom tržištu piva.

Ako pregovori propadnu, sasvim sigurno se može očekivati gašenje proizvodnje piva i zatvaranje pivovare. Ono što vlasnici iz Laškog nikada nisu uvjerljivo demantirali jest mogućnost rastavljanja pogona i njihov transport u Srbiju. Ono što se može čuti jest zainteresiranost “Niške pivare” za preuzimanje rastavljenih pogona splitske pivovare.  (SD)

Prethodni članakIvica Matošević: Ne prepoznaju nas kao vinsku zemlju
Sljedeći članakŠećerana Viro i ove godine bez isplate dividende