Japan prodaje “Japan Tobacco”

japan-tobacco-zgrada-natpis-midiPrivatizacija državnog udjela mogla bi donijeti 24 milijarde dolara

Japanska vlada je predložila prodaju državnog udjela u proizvođaču duhanskih proizvoda “Japan Tobacco”. Namjera je da se ostvarena sredstva usmjere u obnovu gospodarstva nakon potresa i tsunamija koji su zemlju pogodili 11. ožujka ove godine, javlja agencija Tanjug a prenosi B92. Privatizacija državnih 50,01 posto dionica kompanije mogla bi donijeti do 24 milijarde dolara.

Japanska vlada je usvojila plan prema kojem će se za otklanjanje posljedica ožujske katastrofe osigurati 156 milijardi dolara. Pored privatizacije državne aktive, vlada očekuje sredstva za obnovu gospodarstva i od većih poreza.

Između ostalog, u planu je povećanje poreza na prihod, poreza za korporacije, nekretnine i trošarina na duhanske proizvode.

Viši porez za korporacije stupa na snagu od travnja 2012. godine i ubirat će se tri godine, dok se porez na prihode uvećava od siječnja i to na deset godina. Trošarine na duhanske proizvode, koje su u Japanu listopada 2010. godine povećane za 40 posto, ponovno će se uvećati u listopadu 2012.

Štetu i gubitke koje su potres i tsunami nanijeli gospodarstvu japanska vlada je procijenila na 210 milijardi dolara.

Prethodni članakPicco Pizzi – Lidlov ukusni pizza-kanape
Sljedeći članakKostić: Hrana će pojeftiniti