JAR očekuje oštar pad izvoza agruma u EU

Trenutno se procjenjuje da u ovoj godini zbog novih propisa neće biti isporučeno oko 20 posto naranči proizvedenih za Europu

Izvoz agruma iz Južnoafričke Republike (JAR) u Europu smanjit će se u ovoj godini za 20 posto zbog novih propisa EU-a o kontroli štetnika, upozorila je u srijedu Udruga uzgajivača citrusa (CGA).

EU je nove propise uveo u lipnju prošle godine, tražeći od izvoznika da 20 dana prije otpreme drže agrume na temperaturi nižoj od dva stupnja Celzija kako bi se zaustavio lažni moljac, štetnik raširen u supsaharskoj Africi, i gljivična bolest, crna pjegavost agruma.

“Trenutno se procjenjuje da u ovoj godini zbog novih propisa neće biti isporučeno oko 20 posto naranči proizvedenih za Europu. To znači da otprilike 80.000 tona naranči možda neće stići na police europskih supermarketa”, rekao je predsjednik CGA-e Justin Chadwick.

Južnoafrička Republika drugi je najveći svjetski izvoznik citrusa, nakon Španjolske, i prošle je godine na europskom tržištu prodala 32 posto svojih naranči, prema Državnom odboru za kontrolu izvoza kvarljivih proizvoda.

CGA želi da Južnoafrička Republika uvrsti nove propise o štetnicima na dnevni red zajedničkog sastanka ministara poljoprivrede Afričke unije i EU-a koji će se 30. lipnja održati u Rimu.

Novi su propisi po čelniku udruge “nepravedni i diskriminirajući” i iziskuju 75 milijuna dolara ulaganja u nove tehnologije i hladnjače.

“CGA i dalje smatra da novi propisi nisu utemeljeni u znanosti i da propisuju tretman hlađenja koji jednostavno nije opravdan”, rekao je Chadwick.

Proizvođači su dostavili “jasne dokaze” da je njihov trenutni sustav upravljanja rizikom od lažnog moljca vrlo učinkovit, jamčeći da je sigurno 99,9 posto naranči koje dolaze na europsko tržište, dodao je.

Smanjeni izvoz naranči u EU značio bi za uzgajivače gubitak od 500 milijuna randa (24,4 milijuna eura). Otkada je EU uveo propise usred izvozne sezone u 2022. nagomilali su već gubitak od 200 milijuna randa, navodi CGA. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZamjetno blaži rast cijena u poljoprivredi EU-a na početku 2023.
Sljedeći članakNovi izgled Ki-Ki bombona