Jogurti: Manje masti, manja prodaja

jogurt-konzumacija-midiJogurti s malim udjelima mliječne masti generirali su pad cijele kategorije jogurta u kućanstvima, pokazalo je istraživanje GfK Consumer Panel.

Lani su kućanstva u Hrvatskoj kupovala manje jogurta u usporedbi s 2010. godinom. I količinski i vrijednosno riječ je o 9%-tnom smanjenju koje je posljedica značajnog pada kupnje jogurta s malim udjelima mliječne masti, dok je istovremeno segment s udjelom mliječne masti iznad 1,5% stagnirao u odnosu na 2010. godinu. Je li riječ o najavi novog trenda ili se radi o prolaznom fenomenu otkrit će tekuća godina, navodi se u istraživanju GfK.

Specifičnost kategorije jogurta u 2011. u odnosu na 2010. je u činjenici da se odnos kupovine tekućih i krutih, voćnih i običnih jogurta nije promijenio. Odnos brendova također je ostao gotovo isti a i cijene su se zadržale na razinama iz prethodne godine.

Ipak, kategorija je pretrpjela primjetan gubitak. Jogurti s udjelom mliječne masti ispod 1,5% su svega godinu prije činili trećinu ukupne kupovine za kućanstva, a u 2011. njihov je udio u košarici pao na četvrtinu ukupne potrošnje na jogurte. Ovaj segment lani je zabilježio pad količinske prodaje od -25%, dok je vrijednosno pad iznosio -23%

jogurti-udio-trgovacke-marke-graf002Udio trgovačke marke u Hrvatskoj kontinuirano raste linearnom progresijom i trenutno u Hrvatskoj na FMCG razini iznosi 18%. U kategoriji jogurta također je primjetan trend rasta trgovačke marke, s tim da su Konzumovi, Lidlovi te jogurti u Plodinama zabilježili značajniji rast u odnosu na druge trgovačke marke. U 2011. godini trgovačke marke su uzele petinu ukupne vrijednosti koju su kućanstva utrošila na jogurte. Iako mnogi trend rasta trgovačke marke pripisuju recesijskom ponašanju, GfK istraživanja ukazuju ne samo na promjenu potrošačkih navika, već i na sve pozitivniji stav prema trgovačkim markama.

Iako je kategorija u padu, odnosi krovnih brandova nisu se značajno promijenili u prošloj godini. Listu vodećih tradicionalno predvode dva jaka domaća brenda, Vindija i Dukat, svaki s po 30% tržišnog udjela.

jogurti-poredak-proizvodaca-graf-001U situaciji gdje top 7 brandova zauzima 90% tržišta najveći pad doživjeli su manji proizvođači uz već spomenuti rast Konzumove i Lidlove trgovačke marke te blagi rast Meggleovih jogurta.

Zanimljiva je i pozicija Danonea koji svega 1% količinskog udjela pretvara u 3% vrijednosnog udjela.

U kontekstu cjenovnih ratova, koji su tijekom posljednjih recesijskih godina sve izraženiji, treba istaknuti da su kućanstva u 2011. kupovala jogurte po gotovo jednakim cijenama kao i godinu prije.

Gledajući top 7 brendova, izuzimajući Konzumove i Lidlove marke, za istu količinu jogurta najmanje se novca trebalo izdvojiti za kupovinu Meggle jogurta. Iako su cijene jogurta kod većine stagnirale, Dukatove su cijene 6% niže u odnosu na 2010. godinu.

Prethodni članakZlato za Gaj rajnski rizling 2010. na ocjenjivanju u Brusselsu
Sljedeći članakDelta gradi novi trgovački centar u Srbiji