Josip Müller – Obala Grupa

Nakon dugogodišnje korporativne karijere, ukazala mi se prilika za obnašanje funkcije izvršnog direktora Obala Grupe koju sam se odlučio prihvatiti prije svega zbog vizije i ambicije vlasnika tvrtke, koji želi napraviti značajan iskorak u poslovanju te je u tom smislu već početkom ove godine značajno proširen portfelj principala i svjetski poznatih proizvoda u asortimanu, ističe Josip Müller, izvršni direktor Obala Grupe.

Josip Müller iskusni je profesionalac s 20 godina regionalnog menadžerskog iskustva u radu s FMCG i OTC proizvodima. U tom je periodu akumulirao najbolja znanja iz prodaje i marketinga radeći za neke od najvećih i najcjenjenijih kompanija na svijetu kao što su Coca-Cola, Procter & Gamble i Johnson & Johnson. Radio je uvijek sa sjedištem u Zagrebu pokrivajući tržišta bivše Jugoslavije i Bugarske pa slijedom toga ima prilično dobro znanje i mrežu kontakata na tim tržištima. Posjeduje uistinu raznoliko i bogato iskustvo te značajna dostignuća u profesionalnoj karijeri – od različitih uspješnih lansiranja proizvoda, uspjeha u distribuciji i prodaji, upravljanja timom ljudi unutar i izvan organizacije tvrtke, upravljanja odnosima s brojnim poslovnim partnerima (distributerima, agencijama, trgovcima i sl.), osmišljavanja i provedbe organizacijskih promjena usmjerenih na smanjenje troškova, a uspješno je vodio i brojne pregovore za smanjenje troškova medijskog zakupa i distribucije proizvoda. Od siječnja 2019. godine došao je na mjesto izvršnog direktora Obala Grupe.

Diplomirao je 1998. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temu primjene teorije igara na digitalnim automatima, a na istom fakultetu diplomirao je i na jednosemestralnom studijskom program “Diploma Study in Management (DSM)”. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirao je 2002. godine na poslijediplomskom studiju “Organizacija i management” na temu elektroničkog poslovanja, a tri godine kasnije doktorirao na tematici upravljanja odnosom s klijentima. Od 2012. godine predavao je kolegij “Upravljanje odnosom s klijentima (CRM)” na visokoj školi tržišnih komunikacija Agora.

U svojoj bogatoj biografiji objavio je i tri knjige koje su bile pionirski pothvati na hrvatskom tržištu pa je tako koautor prve hrvatske knjige o Category Managementu s kolegom Jerryjem Singhom: “Category Management: Efikasan odgovor na potrebe kupaca u maloprodaji”, a druge dvije knjige napisao je s Velimirom Srićom: “Upravljanje odnosom s klijentima: Primjenom CRM poslovne strategije do povećanja konkurentnosti”, što je prva hrvatska knjiga o CRM-u, dok je “Put k elektroničkom poslovanju” isto tako prva hrvatska knjiga iz tog područja. U sklopu društvenog angažmana možemo izdvojiti da je Josip Müller osnivač i voditelj Hrvatskog akademsko-poslovnog kluba, član središnjeg odbora Europskog pokreta Hrvatska te programski direktor “Start Up Croatia”. Obožava putovanja te je obišao brojne destinacije na svim kontinentima (osim Antarktike, zasad), što je zabilježio i objektivom fotoaparata te objavio na svojoj osobnoj web stranici uz brojne putopise i kratke priče iz raznih sfera života.

S početkom 2019. godine došli ste na čelo Obala Grupe nakon što ste gotovo 17 godina radili u korporaciji Johnson & Johnson na različitim pozicijama. Kako ste se odlučili na ovaj novi izazov u vašoj karijeri?
Moja dosadašnja karijera bila je obilježena radom u nekim od vodećih svjetskih korporacija. Kao što se rekli u uvodu, započela je u Coca-Coli, potom u P&G-u, a najduže sam proveo u J&J-u na nizu menadžerskih pozicija od kojih je posljednja bila odgovornost za veći dio regije Jugoistočne Europe i to za asortimane robe široke potrošnje i bezreceptnih lijekova. Nakon dugogodišnje korporativne karijere, ukazala mi se prilika obnašanja funkcije izvršnog direktora Obala Grupe koju sam se odlučio prihvatiti prije svega zbog vizije i ambicije vlasnika tvrtke, koji želi napraviti značajan iskorak u poslovanju te je u tom smislu već početkom ove godine značajno proširen portfelj principala i svjetski poznatih proizvoda u asortimanu.

Obala Grupa prisutna je na tržištu već 25 godina bilježeći pritom konstantan rast i razvoj. Predstavite nam poslovni sustav Obala Grupe čije je ime u ovom dijelu Europe sinonim za brend Orangina. Kako je krenulo poslovanje tijekom 1990-ih godina?
Sredinom 90-ih godina Obala Grupa krenula je s distribucijom Orangine u Hrvatskoj i regiji te je svojim uspjesima postavila standard za uspješan rad na tom brendu. Najbolje prakse na Orangini iz Hrvatske su prezentirane po svjetskim konferencijama na kojima su najbolji svjetski distributeri toga brenda podijelili svoja iskustva i uspjehe.

Koji su prijelomni trenuci vašega razvoja u ova dva i pol desetljeća poslovanja?
Prvi prijelomni trenutak bio je svakako početak distribucije Orangine. Potom je bitan trenutak bio distribucija Pernod Ricarda, koji smo nakon akvizicije Allied Domecqa i uspostave lokalne distribucije prestali distribuirati. Trenutno se također nalazimo u prijelomnom trenutku jer smo snažno ušli u segment hrane te smo pri tome dobili niz svjetski poznatih programa u posljednjih nekoliko mjeseci, od kojih su vjerojatno najpoznatiji Ritter Sport čokolade i Milka i Oreo mliječne šnite.

Nedavno ste dobili i distribucijska prava za Oranginu na tržištima SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske. Što to znači za vas kao distributera?
Izvoz je velika prilika za Obala Grupu i to dokazuje i povjerenje našeg principala da nam povjeri mogućnost plasiranja Orangine na vodeća svjetska tržišta. Time je potvrđena orijentiranost naše kompanije na kvalitetu u proizvodnom procesu jer dobiti mogućnost i povjerenje za izvoz Orangine na takva zahtjevna tržišta zasigurno nije lako.

Prije dvije godine potpisali ste ugovor i za distribuciju brenda Spezi za sva tržišta osim Austrije i Njemačke. Kako se odvija ova suradnja?
Kao i s Oranginom i na Speziju smo odmah od starta pokazali da smo u stanju razvijati ovaj posao u našoj regiji, ali i šire. Suradnja teče izvrsno te smatramo da sa Spezijem nismo još niti iz daleka iskoristili potencijale koje ovaj brend nudi – pogotovo na tržištima ove regije na kojima je germanski utjecaj dosta snažan (a riječ je o prilično jakom njemačkom brendu).

Koje kategorije proizvoda nudite tržištu u svom proizvodno-distributivnom portfelju?
Osim u kategoriji bezalkoholnih pića u kojoj smo prepoznatljivi prvenstveno zbog Orangine, ali isto tako i zbog Limone, Spezija i Franklin tonika, prisutni smo i u kategoriji alkoholnih pića s ginovima, prošekom i pivima. U kategoriji hrane imamo u portfelju čokolade Ritter Sport i Nippon, mliječne snackove (Milka, Oreo, Milino), hrskave kruhove (Burger), sredstva za kuhanje (RUF) i konzerviranu hranu (Inceldorfer).

Već desetak godina ste uz distribuciju postali i proizvodna kompanija. U tom ste periodu, osobito u zadnjih nekoliko godina, vrlo zapaženo nastupali na velikim svjetskim sajmovima kao što je Anuga u Kölnu, gdje ste svjetskoj publici predstavili svoj brend Limona. Kako ste zadovoljni prihvaćenošću ovoga brenda?
Limona je u potpunosti naš brend i riječ je o izvrsnom proizvodu koji isto tako izvozimo u desetak svjetskih zemalja. S obzirom na dobru prihvaćenost na tržištima na kojima ga izvozimo, svakako vidimo potencijal za daljnje jačanje izvoza diljem svijeta.

Što još proizvodite osim brenda Limona te kako ste zadovoljni proizvodnim segmentom općenito?
Obala Grupa proizvodi Oranginu, Limonu i Spezi. Vrlo smo zadovoljni svojim proizvodnim programom, a potvrda za to je činjenica da smo prepoznati te izvozimo na neka od najvećih i najzahtjevnijih svjetskih tržišta.

Kada govorimo o međunarodnoj prisutnosti, možete li nam reći u kojim sve zemljama imate svoje urede te na koliko tržišta možemo naći proizvode iz vašega portfelja?
Imamo svoje urede u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sloveniji, a proizvode izvozimo u više od 20 svjetskih zemalja, uključujući i SAD, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Koliki udio čini izvoz u vašim godišnjim prihodima?
Za sada je to ispod 20 posto, ali vidimo značajan potencijal rasta.

Možete li reći kako ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u 2019. godini? Koliko je iznosio ukupni prihod te neto dobit iz poslovanja?
Rezultatima u 2019. relativno smo zadovoljni, ali nikada do kraja jer naravno uvijek stremimo ka boljim rezultatima. Kao što sam spomenuo, u 2020. godini napravit ćemo značajan iskorak pošto smo značajno povećali proizvodni asortiman te ušli u segment hrane s nekim od vodećih svjetskih brendova.

Djelatnici su ključni za svako poslovanje, a zadnjih godina upravo je tema ljudskih potencijala u fokusu na našem tržištu. Koliko djelatnika radi u Obala Grupi u ovom trenutku te planirate li nova zapošljavanja?
Trenutno imamo 50-ak zaposlenih djelatnika na svim tržištima (uključujući i proizvodnju), a imamo planove primanja novih djelatnika u skladu sa širenjem poslovanja i portfelja proizvoda. To ćemo naravno balansirati s razvojem trenutne situacije na tržištu vezano za epidemiju i efekata koje će to imati na poslovanje.

Kako je koncipirana partnerska mreža Obala Grupe na tržištima na kojima poslujete?
U Hrvatskoj i Sloveniji radimo direktno s maloprodajnim lancima, a u HoReCa kanalu preko veleprodajnih partnera. U BiH, Srbiji i Crnoj Gori radimo preko distributera, a na ostalim tržištima imamo kombinaciju distributera te partnera za koje obavljamo uslugu uslužnog punjenja.

Uz zahtjevne menadžerske pozicije, nalazite vremena i za druge aktivnosti. Primjerice, donedavno ste predavali na visokoj školi tržišnih komunikacija Agora. Jeste li još uvijek aktivni u tom pogledu?
Kako sam doktorirao na području upravljanja odnosom s klijentima (CRM) te s prof. Srićom napisao prvu hrvatsku knjigu u tom području, nekoliko sam godina predavao taj predmet u Agori. Više ne predajem, što zbog nedostatka vremena, a što zbog činjenice da je Agora potpala pod okrilje Algebre, nakon čega se nismo dogovorili za daljnju suradnju.

Obožavate putovanja, što se može vidjeti na vašoj osobnoj web stranici koju ste kreirali. Putujete, pišete putopise i kratke priče. U kojoj vam mjeri takav otvoreni pristup pomaže da budete bolji i uspješniji kao menadžer?
Svakako da pomaže. Pogotovo kad radite i djelujete na većem broju tržišta, što je kod mene slučaj već dulji niz godina. Upoznavanjem novih kultura i društava postajete svjesni da se potrošači mogu značajno razlikovati te da shodno tome morate prilagoditi svoj pristup različitim tržištima ako želite biti uspješni na njima.

Kao što smo već naveli, svoje znanje i iskustvo uobličili ste i u nekoliko knjiga koje ste objavili, a ujedno ste i društveno vrlo angažirani. Zaključimo razgovor osvrtom na ovaj publicističko-društveni dio vašega angažmana.
Da, napisao sam tri knjige, sve u 2000-tima. Jednu o E-Businessu, drugu o CRM-u te treću o Category Managementu. Aktivno sam sudjelovao pri dovođenju u Hrvatsku nekih od vodećih imena svjetskog businessa, kao što su nedavno preminuli Jack Welch, te Tom Peters i Robert Kaplan. Također sam dugi niz godina voditelj Hrvatskog akademsko-poslovnog kluba. Osim same menadžerske karijere, uvijek sam nastojao kroz akademsko i društveno odgovorno djelovanje ostaviti dodatan pečat u široj društvenoj zajednici i to povezati s radom u samoj industriji robe široke potrošnje u kojoj sam prisutan već više od 20 godina.

Prethodni članakNajbolji kad je najteže: Marina, Mlin i pekare Ivanić-Grad
Sljedeći članakNovi termin prijava i svečane dodjele nagrada Zlatna košarica!