Juha – Leaflet report: Argument cijene ili cijena argumenta

Tip promocije snižene cijene je i u ovoj kategoriji u porastu te se u zadnjih 12 mjeseci čak 69% oglasa komuniciralo s argumentom niže cijene

U okviru analize kretanja u kategoriji “Juha” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu rujan 2016. – kolovoz 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji juhe oglašavano je ukupno 20 brendova.

TRI PROIZVOĐAČA
Brendovi su premoćni u kategoriji juhe te su u zadnjih 12 mjeseci unaprijedili svoju nazočnost za 1% i sada drže 94% udjela u broju promocija.

Najveći dio otpada na vodeća tri proizvođača koji sa svojim pripadajućim brendovima kombinirano imaju čak 88% udjela u broju promocija, od čega najviše pripada Podravki (54%), te potom Nestléu (22%) i Unileveru (12%).

Tip promocije snižene cijene je i u ovoj kategoriji u porastu te se u zadnjih 12 mjeseci čak 69% oglasa komuniciralo s argumentom niže cijene, dok su redovna cijena i ostali tipovi promocije u padu.

Konzum je napravio veliki iskorak te je u broju promocija juhe skočio s lanjskih 7% na aktualnih 16%, čime je pretekao Kaufland koji je pao s 14% na 12% udjela.

Treći je Tommy s 8%, a potom sa 7% slijede Billa, Plodine i Metro.

Među vodećima su još KTC sa 6%, Velpro s 4% i Interspar s 3% udjela, a svi ostali trgovci zauzeli su 28%, odnosno 5% manje nego lani.

Prethodni članakZa 23 trgovca zabrana stavljanja voća i povrća na tržište
Sljedeći članakPredstavljene inovacije Neff kućanskih uređaja