Juha – Promometar: Kategorija na cijeni

Chicken soup

Promotivna prodaja u 2017. godini je u padu, dok ukupna prodaja kategorije istodobno bilježi kontinuirani rast. Kupci su nastavili kupovati proizvode po redovnoj cijeni, što nameće pitanja u kojoj mjeri su cjenovne akcije zapravo potrebne

Kategorija juha u vrećici bilježi trend koji nije uobičajen na našem tržištu u posljednjih nekoliko godina.

Naime, udio promotivne prodaje u promatranom kanalu u prvih je sedam mjeseci 2017. godine u padu u odnosu na isti period prethodne dvije godine pri čemu ukupna prodaja kategorije kontinuirano raste.

U takvim uvjetima kupci su nastavili kupovati proizvode po redovnoj cijeni, što nameće pitanja u kojoj mjeri su cjenovne akcije zapravo potrebne na razini kategorije i može li se rast ipak pronaći u drugim izvorima kao što su npr. inovacije i razvoj novih proizvoda.

Zadržavajući se na temi promocija unutar prodajnog mjesta, dominiraju klasične cjenovne akcije uz prosječan popust na polici od 24%.

Na razini kategorije, to znači da vrećicu juhe možemo kupiti za približno 3,75 kn tj. možemo uštedjeti nešto više od jedne kune koja će nas možda potaknuti da kupimo brend A ili B, ali neće značajnije privući nove kupce ili potaknuti postojeće da kupe više.

Prethodni članakWal-Mart s rezultatima boljim od očekivanja
Sljedeći članakZabavne i edukativne igračke iz Lidla