Karlovačka pivovara predstavila izvješće o održivosti

Karlovačka pivovara danas je predstavila svoje peto izvješće o održivosti “Proizvodimo bolju budućnost” koji daje pregled napretka i postignuća u području održivosti u 2013. godini.

Održivost je jedan od ključnih poslovnih prioriteta kompanije Heineken i Karlovačke pivovare, a strategija “Proizvodimo bolju budućnost” fokusira se na četiri ključna područja: zaštita izvora vode, smanjenje emisija CO2, održiva nabava te promicanje odgovorne konzumacije alkohola, rečeno je na predstavljanju Izvješća.

Ulaganje u tehnologiju te stalni rad na poboljšanju procesa i procedura Karlovačke pivovare rezultirali su značajnim uštedama u potrošnji vode i energije čime kompanija pozitivno utječe na okoliš.

“Uložili smo mnogo truda i sredstava u poboljšanje tehnologije kako bismo smanjili potrošnju vode i energenata. Postavili smo novu liniju za punjenje koja troši značajno manje vode i električne energije od prijašnje linije, postavili smo novi spremnik za vruću vodu koji reciklira toplinu iz korištene vruće vode kako bi se ponovno mogla upotrijebiti te smo smanjili isparavanje u varionici. Zahvaljujući navedenim ulaganjima u tehnologiju smanjili smo potrošnju vode za 2,5% u odnosu na 2012. godinu, direktna i indirektna emisija CO2 smanjena je za 2%, dok je potrošnja specifične toplinske energije u 2013. smanjena za 3,7% u odnosu na godinu prije. Očuvanju okoliša doprinosi i da Karlovačka pivovara kupuje samo ekološki prihvatljive hladnjake”, objasnio je direktor Sektora lanca opskrbe Zvonimir Nemet.

Dodao je da Karlovačka pivovara vodi računa i o održivosti lokalne nabave: “Sirovine na naše pivo nastojimo nabavljati lokalno. Lani smo 60% sirovina nabavili u Hrvatskoj. U proizvodnji našeg piva koristimo samo prirodne sastojke te smo predani održavanju visoke razine kvalitete i sigurnosti naših proizvoda. Sirovine koje kupujemo nisu genetski modificirane, a dobavljači to garantiraju certifikatima.”

Svjesna potencijala hrvatske poljoprivrede, Karlovačka pivovara ove je godine pokrenula inicijativu 100% hrvatski ječam. S dugogodišnjim dobavljačem, Slavonija sladom, dogovoren je otkup slada napravljenog isključivo od hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva te se očekuje da će ova inicijativa u narednom razdoblju pozitivno doprinijeti lokalnoj poljoprivredi i proizvodnji ječma.

“U 2013. godini obilježeno je 365 dana odnosno puna godina bez nezgode na radnom mjestu u Sektoru lanca opskrbe. Za Karlovačku pivovaru sigurnost je na prvom mjestu – sve što radimo želimo raditi na siguran način. Nažalost, nezgode se događaju i mnogo napora ulažemo u prevenciju. Podaci pokazuju da se u Heinekenovim kompanijama većina nezgoda događa upravo izvan proizvodnih pogona stoga u ovoj godini pokrećemo nekoliko inicijativa kako bi se cijela kompanija sustavno uključila u održavanje visoke razine sigurnosti”, zaključio je Nemet.

Kao jedan od najvećih proizvođača piva na hrvatskom tržištu, Karlovačka pivovara aktivno promiče odgovornu konzumaciju.

“Iako velika većina ljudi naše proizvode konzumira odgovorno, jedan dio to ne čini. Prekomjerno konzumiranje alkohola narušava zdravlje i uzrokuje problematično ponašanje, a može i negativno utjecati na reputaciju naše kompanije i pivske industrije u cijelosti. Zbog toga mi aktivno radimo na promicanju i poticanju odgovorne konzumacije. Lani smo na ‘Danima piva’ u suradnji s ugostiteljima pokrenuli projekt Ja sam 18+ s ciljem podizanja svijesti o tome da maloljetnici ne bi smjeli konzumirati alkohol. Punoljetnim posjetiteljima dijelile su se narukvice s natpisom ‘Ja sam 18+’ čime se pomagalo konobarima da budu sigurni da ne toče pivo maloljetnicima”, rekla je rukovoditeljica korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare Ljudmila Bratko Gašpić.

Podsjetila je i na projekt Za odgovorno odrastanje mladih koji je pokrenut krajem prošle godine: “U suradnji sa psihološkim centrom TESA pokrenuli smo online savjetovalište za roditelje tinejdžera na web stranici žena.hr gdje se roditelji mogu informirati, postaviti pitanje psihologu ili razmjenjivati iskustva s drugim roditeljima. Projekt je pokrenut lani, no traje cijelu ovu godinu.”

Koliko je odgovorno konzumiranje važno za Karlovačku pivovaru potvrđuje i nedavno obilježavanje Dana odgovorne konzumacije u čemu su sudjelovali gotovo svi zaposlenici.

Karlovačka pivovara važan je gospodarski subjekt u lokalnoj zajednici u koju ulaže na različite načine: osim što osigurava radna mjesta, Karlovačka pivovara mnogo ulaže kroz financijske donacije, lokalna sponzorstva te kroz volontiranje.

“Posebno smo ponosni na inicijativu Dan volontiranja – DAN V koju smo pokrenuli prije dvije godine s ciljem razvijanja kulture volontiranja, osobito kod svojih zaposlenika. U 2013. godini smo organizirali veliku akciju čišćenja Kupe u Karlovcu u kojoj je sudjelovalo oko 100 volontera iz Karlovačke pivovare, ekološke udruge Pan, šest gradskih četvrti, ronioci iz Kluba za podvodne aktivnosti te članovi Kluba sportskih ribiča. Volonteri su od smeća očistili obje strane obale dok su ronioci i ribiči čistili korito rijeke”, zaključila je Bratko Gašpić.

Izvješće o održivosti za 2013. godinu dostupno je na web stranici Karlovačke pivovare.

Prethodni članakInternet kupnja: Velik promet, mala zarada
Sljedeći članakPrva Cola u Hrvatskoj s prirodnim sladilom