Kina podupire cijene svinjetine kupnjom za državne rezerve

Kina je najveći proizvođač svinjetine u svijetu, a u prvih pet mjeseci ove godine uvezla je gotovo dva milijuna tona svinjskog mesa, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju

Kineska vlada i lokalne vlasti počet će kupovati svinjetinu za državne rezerve kako bi podržale cijene koje su proteklog tjedna snažno pale, objavila je u ponedjeljak državna agencija za gospodarsko planiranje NDRC.

Cijene su prošlog tjedna počele “snažno padati”, objavio je NDRC, ne precizirajući koliko svinjetine planiraju kupiti. Peking ne objavljuje koliko svinjetine ima u rezervama, napominje Reuters.

Odluka o kupnji nadovezuje se nadovezuje na 65-postotni pad cijena živih svinja u razdoblju od siječnja do svibnja, potaknut paničnim rasprodajama životinja zbog pojave bolesti.

Pad cijena smanjio je prihode poljoprivrednika i potaknuo bojazni da će se mnogi prestati baviti svinjogojstvom, što bi u konačnici moglo prouzročiti nestašicom svinjetine.

Cijene živih svinja spustile su se 21. lipnja na samo 12,9 juana (dva dolara) po kilogramu da bi se u međuvremenu oporavile na današnjih 17,35 juana po kilogramu, prema podacima tvrtke Shanghai JC Intelligence, budući da je smanjena otprema životinja u klaonice.

NDRC je prošli puta kupovao svinjetinu na tržištu u veljači i ožujku 2019. godine, kada je u tri navrata kupio ukupno 200.000 tona mesa.

Kina je najveći proizvođač svinjetine u svijetu, a u prvih pet mjeseci ove godine uvezla je gotovo dva milijuna tona svinjskog mesa, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj prošloj godini uvezla je rekordna 4,4 milijuna tona, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU 2020. prikupljeno 0,3 posto manje kravljeg mlijeka
Sljedeći članakMaggi lansirao juhe obogaćene vitaminima