Klinički bolnički centar Osijek dobio donaciju vrijednu više od 400.000 kuna

John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a; doc.dr.sc. Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek; Tomislav Dulibić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva; Sanja Dorner, dr. med. v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju; Mirna Sipl, dr.med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda; Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka te Petar Lagator, zamjenik osječko-baranjskog župana.
John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a; doc.dr.sc. Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek; Tomislav Dulibić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva; Sanja Dorner, dr. med. v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju; Mirna Sipl, dr.med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda; Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka te Petar Lagator, zamjenik osječko-baranjskog župana.

Donacijom PBZ Grupe kupljen suvremeni centralni monitoring vitalnih funkcija te uređaj za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Kliniku za pedijatriju, što će omogućiti kvalitetnije liječenje malenih pacijenata Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Danas su predstavnici PBZ Grupe uručili Kliničkom bolničkom centru Osijek donaciju u iznosu od 403.425,00 kuna, omogućivši kupnju centralnog monitoringa za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi za 8 monitora, 4 LCD monitora vitalnih funkcija, te uređaja za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Kliniku za pedijatriju KBC-a Osijek, u sklopu kojega radi Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu. Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom “Praćenje djece s neurorizicima”, kojem PBZ Grupa pomaže donirajući bolnicama diljem zemlje sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja kako bi se unaprijedila kvaliteta zdravstvene skrbi neurorizične djece na području cijele zemlje. Sredstva za ovu donaciju PBZ Grupa je prikupila putem svog projekt “Činim dobro svaki dan”, koji je namijenjen dobrobiti djece i mladih. Za projekt “Činim dobro svaki dan” PBZ Grupa je do sada prikupila više od 11,5 milijuna kuna te realizirala 33 donacije, uključujući 25 donacija pedijatrijskim odjelima bolnica širom Hrvatske i osam donacija domovima socijalne skrbi.

Na početku svečanosti u povodu uručenja donacije doc.dr.sc. Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek je zahvalio PBZ Grupi na hvalevrijednoj donaciji i humanoj gesti, nakon čega je Mirna Sipl, dr. med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek, objasnila što ova donacija i za nju kupljeni uređaji znače za liječenje malih pacijenata Osijeka i Osječko-baranjske županije.

“Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek djeluje kao regionalni, tercijarni centar za zbrinjavanje nedonoščadi i životno ugrožene novorođenčadi. To znači da Zavod prima svu djecu iz navedenih skupina koja su porođena u Rodilištu Osijek te u Rodilištima Vinkovci, Vukovar, Našice, Slavonski Brod, Požega, Virovitica. Nedonoščad čine oko 10 % ukupno rođene djece, a predstavljaju populaciju s visokim neurorazvojnim rizikom. Osobito visoki neurorizik među našim pacijentima imaju terminska novorođenčad koja se rađaju sa slikom teške porođajne asfiksije te u svrhu neuroprotekcije zahtijevaju primjenu terapijske hipotermije. Očekivano je da se godišnje rađa 3-5 takve djece na 1000 živorođenih. U dosadašnjem radu smo takvu novorođenčad morali, zbog nedostatka uređaja za hipotermiju, transportirati u KBC Rebro, uz napomenu da je stabilizaciju kliničkog stanja životno ugroženog novorođenčeta, pripremu transporta i sam transport bilo potrebno odraditi u vremenskom limitu od 4 do 6 sati nakon poroda kada se terapijska hipotermija prema protokolu mora započeti. Primjenom terapijske hipotermije znatno se smanjuje učestalost mogućeg neurorazvojnog oštećenja i danas je to terapijski standard za novorođenčad s teškom porođajnom asfiksijom i hipoksično ishemičnom encefalopatijom.
Nabavkom uređaja za navedeno liječenje bitno je poboljšana skrb i zbrinjavanje takve novorođenčadi koja su do sada životno ugrožena i vrlo često klinički nestabilna morala podnijeti i napor transporta. Prisutnost uređaja u našem Zavodu omogućuje nam da terapijsku hipotermiju započnemo vrlo brzo nakon poroda s obzirom na činjenicu da vremenski interval od poroda do početka terapijske hipotermije također igra bitnu ulogu u povoljnoj neurorazvojnoj prognozi. Svi pacijenti Zavoda zahtijevaju intenzivan monitoring vitalnih funkcija te je primitak monitora uz centralnu jedinicu kontrole svih pacijenata na jednom mjestu od izuzetno velikog doprinosa svakodnevnom radu”, zaključila je Mirna Sipl, dr. med.

Mirna Sipl, dr.med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu; Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek, te Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva
Mirna Sipl, dr.med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu; Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek, te Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva

“Drago mi je da smo danas u Osijeku, na Klinici za pedijatriju gdje se liječe maleni pacijenti grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te da smo, zahvaljujući našem projektu “Činim dobro svaki dan”, osigurali sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja, koji će omogućiti bolje liječenje njezinih najmanjih pacijenata. Projekt “Činim dobro svaki dan” tek je jedan od vidova društveno odgovornog poslovanja PBZ Grupe, a koji uvijek s ponosom ističemo budući da je riječ o kontinuiranom, sustavnom i dugoročnom pomaganju najosjetljivijoj skupini našeg društva – djeci i mladima diljem Hrvatske. I ova najnovija, 33. donacija, koju smo ostvarili sredstvima prikupljenim za projekt “Činim dobro svaki dan”, nadamo se da će pridonijeti unaprjeđivanju te izjednačavanju kvalitete zdravstvene skrb djece i mladih u svim dijelovima naše zemlje”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici: Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva; Petar Lagator, zamjenik osječko-baranjskog župana; Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka; doc.dr.sc. Željko Zubčić, dr.med. ravnatelj KBC-a Osijek, Vlatko Kopić, dr.med.dent. zamjenik ravnatelja; prof.dr.sc. Jasminka Milas Ahić, dr.med. pomoćnica ravnatelja za kvalitetu; Nevenka Begić, mag.med.techn.; Sanja Dorner, dr. med. v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju; Mirna Sipl, dr.med. voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda; John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a te brojni drugi.

Prethodni članakJa TRGOVAC magazin – veljača 2018.
Sljedeći članakHrvatska vina sve traženija u beogradskim restoranima