Kofola: Prihodi u prvom kvartalu rasli 17%

Prihodi grupacije Kofola iznose 54,2 milijuna eura za prvo tromjesečje 2016., što znači rast od 17% unutar ove godine.

kofola-midiRazlozi za povećane prihoda uglavnom su pridošlice u portfelju, brendovi Radenska i Rauch. Uprava tvrtke uistinu je oduševljena brendom energetskih pića Semtex, koji je nedavno doživio rebranding što se pokazalo dobrim potezom s obzirom na porast prodaje od nekoliko desetaka posto. EBITDA se također blago povećao.

“Zadovoljan sam. Prvo nam tromjesečje nam nije najvažnije, a za proizvođače napitaka ključna je ljetna sezona, a mi smo za nju spremni”, rekao je komentirajući rezultate Jannis Samaras, glavni direktor grupacije.

Niža operativna dobit uzrokovana je padom prodaje u Poljskoj zbog usmjeravanja prema vlastitim brendiranim proizvodima. Iz dugoročne perspektive to su dobre vijesti, kao što objašnjava i Jannis Samaras: “To je ono što znamo raditi, a vjerujem da će u budućnosti biti sve važnije za zadovoljstvo kupaca i potrošača. A govoreći o zadovoljstvu, investitorima će biti drago čuti da će, u usporedbi s prvotnom namjerom izraženom u prospektu za javnu ponudu dionica na burzi, Kofola isplaćivati višu dividendu. Grupacija će dioničarima ukupno isplatiti 5 i pol milijuna eura”, zaključio je Samaras.

Zajedno s novim tržištima, poput onog slovenskog, Kofola je postigla rast i zahvaljujući potražnji domaćih kupaca koji su unutar ove godine potrošili su na Kofoline proizvode 27% više. Nadalje, takozvana direktna distribucija, s kojom je grupacija počela prošle godine, počinje biti sve vidljivija. Grupaciji dobro ide u Republici Češkoj, unatoč cjenovnim pritiscima konkurencije i trgovačkih lanaca, zahvaljujući između ostalog i novim proizvodima poput Rajeca za novorođenčad, Semtexu od šipka i Kofole od lubenice u polulitrenim bocama.

Prethodni članakEuropska komisija će i Hrvatskoj zabraniti autohtone sorte sjemenja
Sljedeći članakIT odjel – Bihevioralni marketing: Krhko je znanje