Kolovoški rast prodaje H&M-a najslabiji u više dvije godine

Švedski modni lanac Hennes & Mauritz (H&M) izvijestio je u utorak o najslabijem mjesečnom rastu prodaje u više od dvije godine, navodeći kao uzrok neuobičajeno toplo vrijeme na mnogim velikim europskim tržištima.

h&mDrugi modni lanac u svijetu, nakon španjolskog Inditexa, vlasnika Zare, zabilježio je u kolovozu rast prodaje na godišnjoj razini od samo jedan posto iskazano u lokalnim valutama.

Analitičari obuhvaćeni anketom Reutersa očekivali su 6-postotni rast.

Kolovoški je rezultat H&M-a najslabiji od ožujka 2013., kada je prodaja pala za četiri posto. Švedska je kompanija u proteklih 10 mjeseci bilježila dvoznamenkaste stope rasta prodaje. Reuters pritom navodi podatak specijalizirane internetske stranice Textilwirtschaft da je u Njemačkoj, najvećem pojedinačnom tržištu H&M-a, ukupna prodaja odjeće u kolovozu pala čak 16 posto.

“Krivo je vrijeme: imamo podatke koji pokazuju da su njemačka, švedska i britanska tržišta odjeće bila slaba u kolovozu”, potvrđuje analitičarka francuske banke Societe Generale Anne Chitchlow.

Švedska je kompanija u istom izvješću navela i da su u trećem fiskalnom tromjesečju, završenom u kolovozu, prihodi grupe iskazani u lokalnoj valuti, uz uračunati PDV, uvećani 11 posto. Preračunati u švedske krune, porasli su 18 posto, na 53,42 milijarde kruna.

Ako se izuzme PDV, tromjesečni su prihodi iznosili 46 milijardi kruna i uvećani su 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Iz kompanije navode da je ta razlika u iznosima povezana sa slabošću švedske krune.

Ujedno najavljuju kompletno izvješće za 24. rujna. Napominju da je na kraju kolovoza lanac obuhvaćao 3.675 trgovina, u odnosu na 3.341 koliko ih je uključivao na kraju prošlogodišnjeg rujna. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakZagreb Business Summit i ove godine pomaže gradovima i regijama
Sljedeći članakSky Cola vodi mladence u Dubai