Konditori trebaju pomoć države

U sklopu projekta Poslovnog dnevnika “Snaga hrvatske hrane” održan je okrugli stol pod nazivom “Slastice i konditori” gdje su stručnjaci akademske zajednice i proizvođači slastica raspravljali o problematici strane konkurencije na domaćem tržištu, izvoznim potencijalima te važnosti brendiranja i noviteta u pakiranju slastica.

Vanja Kaluđer, stručni suradnik pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, tom prilikom je istaknuo sve veću važnost arapskog tržišta za izvoz domaćih proizvoda, među kojima se prvenstveno ističe Saudijska Arabija. Uz to, ne treba zaboraviti i da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno od siječnja do travnja 2014. godine povećan uvoz čokolade iz Europske unije za 35%, a keksa za 30%, u odnosu za isto razdoblje lani.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Zvečeva, nadovezao se na taj podatak te rekao kako se više ne može egzistirati isključivo od hrvatskog tržišta, već da dugoročni uspjeh leži u odlasku na tržišta Bliskog istoka, koja su lakša i manje zahtjevna od tržišta Europske unije jer su u Europi “karte već podijeljene”.

Na okruglom stolu istaknuta je i važnost države te su panelisti zaključili kako se ona aktivnije treba baviti problemima konditorske industrije, tim više što se slastičari susreću s velikim problemima zbog loših zakona i propisa.

“Zahvaljujući stalnom restrukturiranju, glavne domaće tvornice su opstale i imaju perspektivu. No, dosad nije bilo sluha za probleme industrije. Država treba biti svjesna da treba konditorsku industriju jer ona zapošljava i proizvođače sirovine te uslužni sektor”, izjavio je Mijo Batinić, direktor kontrolinga Kraša.

Slastičari pak smatraju da bi se domaći proizvođači čokolade i drugih proizvoda potrebnih za izradu slastičarskih delicija u većoj mjeri trebali okrenuti malim obrtnicima koji su zbog visokih cijena, ali i ograničene ponude prisiljeni materijal uvoziti.

Na okruglom stolu, osim spomenutih panelista, sudjelovali su i Ruža Grgurev, upraviteljica pekarsko-slastičarske obrtničke zadruge PESLA, Stipan Bilić, direktor tvrtke Kondin, Dunja Milošić Odobašić, menadžer kategorije Nove platforme u Podravki, Željko Dumančić, član i pročelnik Udruženja ugostitelja, te Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

Prethodni članakInflacija u EU nepromijenjena u kolovozu; u Hrvatskoj blago oslabjela
Sljedeći članakInditex: Dobit tek blago smanjena zahvaljujući kontroli troškova