Konferencija HOK-a o digitalizaciji i alternativnom rješavanju sporova

Jedna od široj javnosti najzanimljivijih tema 9. Međunarodne konferencije "Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ bit će Potrošačko pravo u digitalnom dobu

Hrvatska obrtnička komora 23. i 24. listopada organizira 9. Međunarodnu konferenciju “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”. Konferencijom se u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Vijećem Europe uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) obilježava Europski dan civilnog pravosuđa 2018. u Republici Hrvatskoj.

U radu konferencije, koja je jedina takva u regiji, svake godine sudjeluje oko 150 sudionika iz Hrvatske te susjednih država i država EU, među kojima su gospodarstvenici, medijatori, suci, odvjetnici, predstavnici i zaposlenici tijela državne uprave i tijela lokalne i regionalne samouprave, predstavnici potrošača, komorskih suradničkih institucija, banaka, osiguravajućih društava i drugi.

Neki od poznatih međunarodnih stručnjaka koji su se odazvali sudjelovanju na konferenciji su Paul Embley iz SAD-a, Agathe Girard-Camilleri iz Francuske, iz Bruxellesa dolaze Luc Hendrickx i Christoph Decker, iz Velike Britanije Graham Ross, iz Poljske Ewelina Wetrys, a iz Irske će se Skype vezom javiti Brian Hutchinson.

Konferencija će i ove godine, u skladu sa suvremenim trendovima naglasak staviti na temu digitalizacije u gospodarstvu, upravi i pravosuđu, a jedna od široj javnosti najzanimljivijih tema bit će “Potrošačko pravo u digitalnom dobu”.

Važnost te teme prepoznala je i poduprla i Europska komisija i Europski parlament, a u sklopu konferencije sudionici će doznati zašto je tomu tako i što je u tom području važno za trgovce, a što za potrošače.

Uvjeti za pokretanje i uspješno poslovanje e-trgovine još je jedna od tema o kojoj će se govoriti na konferenciji, a općenito se o toj temi puno govori kako u EU tako i u Hrvatskoj. Postoje kvalitetni stručnjaci koji mogu osigurati uspješnu implementaciju i provedbu, ali i dalje su hrvatski mali i srednji poduzetnici slabo orijentirani tom segmentu trgovine. Razlog tomu je možda i nedovoljno znanja, primjerice na području zaštite prava potrošača, stoga će sudionici konferencije dobiti pregled najvažnijih informacija na tu temu kao i najvažnije informacije o “pametnim ugovorima”.

Predstavnik ICC-a, jedne od svjetskih najvažnijih arbitražnih institucija u svom će izlaganju govoriti o iskustvima u medijaciji i bitnim razlikama između medijacije i arbitraže u rješavanju trgovačkih sporova.

Partneri konferencije koja će se održati u Zagrebu, u prostoru Hrvatske obrtničke komore na adresi Ilica 49/I, su EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište čiji će predstavnik dati prikaz načina edukacije o alternativnom rješavanju sporova u obrazovnom sustavu i Visoko učilište ALGEBRA koje će predstaviti novi projekt “Google digitalna garaža”.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a organizirana je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH koje je uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH i pokrovitelj konferencije.

Prethodni članakDalibor Kezele predsjednik HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede
Sljedeći članakHrvatska najnekonkurentnija članica Europske unije